OLJE OG GASS

Rystad vil påvirke geopolitisk

VIL EROBRE VERDEN: Rystad Energy vil med sin UCube-database påvirke industri og politikere på verdensbasis. Fra venstre: Arne Gulbrandsen og Jarand Rystad.
VIL EROBRE VERDEN: Rystad Energy vil med sin UCube-database påvirke industri og politikere på verdensbasis. Fra venstre: Arne Gulbrandsen og Jarand Rystad. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Maiken Ree
21. mars 2011 - 07:31

UCube:

  • Fungerer som et verktøy for komplett informasjonstilgang, analyser og verktøy for beslutningstaking innen den globale oppstrøms olje- og gassvirksomheten.
  • Tar for seg reserver felt for felt, produksjonsforventninger, finansielle utsikter og en rekke andre parametere innen et tidsspenn på 200 år.
  • Inneholder nesten 80.000 felt og letelisenser og mer enn 3.400 oljeselskap.
  • Tar også for seg verdens ukonvensjonelle energiressurser.

Etter at Rystad Energy ble opprettet i 2004, har selskapet vokst til å bli et velrenommert analyse- og konsulentfirma innen olje- og gassvirksomheten.

Det var likevel en egen drivkraft som lå bak konsulenttjenestene og Rystad Energys vekst. Gründer av Rystad Energy, Jarand Rystad, innså at konsulenttjenestene ville bli enda mer optimalisert dersom en omfattende infrastruktur basert på informasjon var tilgjengelig.

– Vi brukte seks år på å bygge oss opp via konsulenttjenester. I mellomtiden har det gitt oss kapital til å få på plass databasene, forklarer Arne Gulbrandsen, partner i Rystad Energy.UCube

I dag består Rystad Energy av 30 personer lokalisert i et nedtonet kontorlokale på Lysaker i Oslo. Her får Teknisk Ukeblad en demonstrasjon av Rystad Energys nylanserte verktøy UCube. Et komplett verktøy som gir et helhetlig perspektiv på oljeforekomstene i verden.

Jarand Rystad tror UCube vil være et viktig innspill til geopolitiske vurderinger.

– Databasen gir en detaljert fremskriving av hvilken kapasitet det vil være til å levere olje og gass fremover. Vi kan i tillegg variere denne ut fra ulike scenarier for fremtiden som oljepris, teknologi og politisk utvikling. Det er også tatt med bidrag fra fremtidig leting og funn som til nå ikke har vært økonomiske, men som vil kunne bli det i fremtiden. Vi tror dette er den eneste komplette globale oversikten over verdens fremtidige oljeproduksjon, sier Rystad.Lang prosess

Han forklarer at det har vært en lang prosess for å få på plass dataen som trengs til å lage en komplett database.

– Visjonen har vært klar fra starten av, å identifisere alle verdens oljefelt, leteblokker og åpne leteområder, og tegne opp en produksjonsprofil for disse. Prosessen har gått på å bygge opp en organisasjon som kan håndtere researchen etter felt på en kontinuerlig basis, sier Rystad.

Integrert database

Det hele er samlet i en integrert applikasjon, hvor data kontinuerlig blir oppdatert og brukeren kan få tilgang på den ferskeste dataen over natten.

– Mens våre konkurrenter gir ut separate databaser, rapporter og analyser, har vi utviklet én integrert database som dekker alle hydrokarbonressurser, inludert skifergass som er veldig i vinden for tiden, sier Arne Gulbrandsen.

I tillegg til de faste ansatte, har et stort antall personer som inkluderer samarbeidspartnere i India, et høyt inntak av studenter og frilansere vært involvert i opprettelsen av UCube.Kontinuerlig oppdatert

– Vi har mer enn 1000 selskaper som vi følger systematisk, i tillegg gir mer enn halvparten av verdens regjeringer detaljert informasjon om felt og leteblokker i eget land. I tillegg finnes mye vitenskapelig litteratur, bøker og kart som gir informasjon om vanskelige områder. Spesielt Nord-Amerika onshore har vært meget ressurskrevende å få armene rundt, men jeg tror nå at vi har verdens beste dekning av dette nå, inkludert de nye letemodellene for skifergass og skiferolje, forklarer Rystad.

– Hvordan har dere tenkt å holde databasen kontinuerlig oppdatert?

– Det vil være daglige innrapporteringer fra våre reserachere. Typisk vil det være noen hundre oppdateringer per dag. Disse kvalitetssjekkes av våre mest erfarne analytikere før de legges inn i databasen.Sten for sten

Til tross for entusiasmen rundt sitt ferskeste produkt ser mennene bak Rystad Energy at de må bygge sten for sten.

– Vi har bak oss det første året etter lansering og det ser veldig lovende ut. Men har ikke satt noe konkret mål for en markedsandel vi ønsker å sikre oss med UCube. Det globale markedet er målet, men det er en konservativ bransje, sier Arne Gulbrandsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.