ENERGI

Ryggsekken omdanner bevegelsene dine til strøm

Teknologien skal ikke bare avlaste brukeren. Bevegelsene til sekken produserer strøm, og pakningen føles 20 prosent lettere.

Ved at ryggsekkens bevegelser opp og ned reduseres med opptil 29 prosent, opplever bæreren ryggsekken som cirka 20 prosent lettere.
Ved at ryggsekkens bevegelser opp og ned reduseres med opptil 29 prosent, opplever bæreren ryggsekken som cirka 20 prosent lettere. Foto: ACS Nano
John Edgren, Nyteknik.se
13. feb. 2021 - 15:13

Innovasjonen kan kanskje framstå som et overkomplisert produkt, men faktum er at flere hærer har utviklet avanserte hjelpesystemer som blant annet vil avlaste soldatenes tunge pakning. Til dette bruker for eksempel amerikanske soldater en rekke enheter som krever strøm, fra geværsikte til nattesyn.

De er kanskje være interessert i den nye ryggsekken fra Georgia Institute of Technology. To elastiske materialer reduserer bevegelse oppover og nedover med opptil 29 prosent, dette ved å avlaste innholdet. Resultatet sies å være at brukeren opplever ryggsekken som omtrent 20 prosent lettere, melder ACS. I tillegg omdannes personens kinetiske energi til elektrisitet.

For dette formålet har forskerne brukt triboelektriske nanogeneratorer (TENG). Når to forskjellige materialer gnisser mot hverandre, hopper elektroner mellom overflatene og den ene siden kan få et overskudd av elektroner – prosessen kalles triboelektrisk lading.

Ifølge forskerne er virkningsgraden fra ryggsekkens rammeverk til strømproduksjon 14 prosent, og energien er nok til å drive LED-lamper, en klokke og lysrør.

Som potensielle målgrupper for sekken nevner de brannmenn, redningspersonell og eventyrere. Det er ikke den første ryggsekken som genererer strøm, men ifølge forskerne er de de første som kombinerer dette med avlastningsfunksjonen. Deres arbeid «Power Backpack for Energy Harvesting and Reduced Load Impact» er publisert i ACS Nano.

Artikkelen ble først publisert av NyTeknik.

– Vi kan bare håndtere plastproblemet om vi tar hensyn til kjemikaliene i plasten og tar oss av dem på forsvarlig vis. Det sier NTNU-professor Martin Wagner. Her er en liten bit av søppelhåndteringsanlegget Thilafushi på Maldivene.
Les også

Har funnet 16.000 kjemikalier i plast – forskerne har fire råd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.