NATURVITENSKAP

Rydder og pumper i New Orleans

Store pumper ble fløyet inn og settes sammen av underentreprenører nær 17th Canal Street, New Orleans. Pumpene på bildet er beregnet på 42 tommers rør.
Store pumper ble fløyet inn og settes sammen av underentreprenører nær 17th Canal Street, New Orleans. Pumpene på bildet er beregnet på 42 tommers rør.

Det vil ta mellom en og tre måneder å pumpe alt vann ut av New Orleans, opplyser det amerikanske ingeniørkorpset.

Torsdag var fortsatt 60 prosent av byen fortsatt under vann.

Et titalls store, mobile pumpestasjoner er i sving rundt om i byen, og de stasjonære pumpestasjonene settes i drift etter hvert som de repareres og strømmen kommer tilbake.

Redusert pumping

Strømmangel gjør at pumpekapasiteten foreløpig kun er på ca. 10 % av maks. Flere generatorer er på vei til byen.

Fortsatt brukes en rekke helikoptre døgnet rundt til å droppe sandsekker på mellom 3 og 5 tonn der diker er brutt eller kraftig skadet. Ingeniørkorpset er i gang med mer permanent reparasjon der det er mulig å komme til med fyllmasser og maskiner.

Rydder veier

US Army Corps of Engineers har satt inn bulldosere, hjullastere og andre maskiner til å rydde og reparere veier for å lette hjelpearbeidet. Ingeniørtropper hjelper også til med å bringe mat, medisiner, vann og is til folk i midlertidige leire.

Flere steder i de tre orkanrammede statene Louisiana, Alabama og Mississippi, settes det opp midlertidige byer for å huse rundt 50.000 personer, folk som har mistet hus, hjem og jobb.

Operasjon Håp

I amerikansk ånd har dette arbeidet fått sitt eget navn: Operation Blue Roof. Hele hjelparbeidet til Katrina-rammede kalles Operation Hope.

I tillegg til egeninnsats, er US Army Corps of Engineers koordineringsinstans for innleide underentreprenører. Til sammen 30 føderale departementer og instanser er med i hjelparbeidet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.