OLJE OG GASS

RWE Dea utsetter Zidane-prosjektet

Eierne må øke verdien av gassprosjektet i Norskehavet.

Zidane-funnet blir mest sannsynlig knyttet til Heidrun-plattformen hvis det blir igangsatt.
Zidane-funnet blir mest sannsynlig knyttet til Heidrun-plattformen hvis det blir igangsatt. Bilde: RWE Dea/Zidane-partnerskapet
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
19. sep. 2014 - 15:29
Vis mer

Nok et prosjekt på norsk sokkel utsettes. Investeringsbeslutningen for Zidane utsettes.

Fredag ettermiddag sendte RWE Dea ut pressemelding om at plan for utbygging og drift av Zidane ikke blir levert til myndighetene i oktober som planlagt.

Les også: Her er alle feltene som planlegges på norsk sokkel

– Få ned kostnadene

Årsaken er at de må gjøre Zidane-prosjektet mer robust.

– Vi skal nå se om det finnes måter å optimalisere prosjektet på. Vi må få ned kostnadene og få mer effektivitet i prosjektgjennomføringsplanen, sier administrerende direktør Hugo Sandal i RWE Dea Norge til Teknisk Ukeblad.

De er operatør for Zidane-feltet.

Ikke enige om avtale

Eierne av Zidane-lisensen planla å bygge ut feltet med en havbunnsramme tilknyttet til Heidrun-plattformen. Der skulle gassen prosesseres og eksporteres videre til markedet gjennom Polarled-rørledningen, som Zidane-partnerne er medeiere i.

Sandal bekrefter at manglende enighet med Heidrun-lisensen om tilknytning av Zidane-feltet til Heidrun-plattformen er en av årsakene til utsettelsen.

– Vi må bli enige om en tilknytningsavtale med Heidrun-lisensen, så det er en sammenheng, sier Sandal, som ikke ønsker å kommentere hva de to lisensene er uenige om.

Han ser imidlertid optimistisk på fremtidige forhandlinger.

– Jeg tror det skal være mulig å bygge en bro over de avstandene som er, sier han.

Les også: Aibel har kuttet 1000 konsulenter det siste året

– Må øke verdien

«Alle involverte parter har arbeidet hardt og bidratt konstruktivt til å modne prosjektet, men det er behov for å øke den kommersielle verdien av prosjektet ytterligere før den endelige investeringsbeslutningen kan tas. Partnerne i Zidane-prosjektet har derfor besluttet å bruke mer tid for å oppnå dette», skriver selskapet i meldingen.

– Vi hadde et klart mål om å levere plan for utbygging og drift til myndighetene nå, men vi må øke verdien av prosjektet. Zidane inneholder betydelig gassressurser, og etter vår mening bør feltet bygges ut. Vi i RWE Dea vil gjøre vårt ytterste for å bringe Zidane i produksjon, sier Sandal i meldingen.

Operatøren vil nå sammen med partnerne og andre interessenter forsøke å styrke prosjektet.

– Vi er optimistiske og tror at Zidane har potensial til å bli et godt prosjekt både for Zidane-partnerne og det norske samfunnet, sier prosjektdirektør Lars Moe i meldingen.

I januar ble det kjent at både Kristin og Linnorm er ute av Polarled.

Les også:

Wintershall punger ut for Aasta Hansteen og Polarled

Dette står i veien for gassrør til Barentshavet

Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.