Ruter skal i år sette 15 autonome kjøretøy i trafikk i Groruddalen

Kollektivselskapet Ruter skal i løpet av 2023 sende opptil 15 autonome kjøretøy ut i trafikken for å teste ut en teknologi som skal gjøre sjåføren overflødig på sikt.

Ruter får Enovastøtte for å teste ut autonome kjøretøy i Oslo-trafikken (Ill: Enova)
Ruter får Enovastøtte for å teste ut autonome kjøretøy i Oslo-trafikken (Ill: Enova) Foto: Ruter
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. jan. 2023 - 10:55

Målet er at færre skal trenge å eie privatbil, noe som igjen vil gi færre kjøretøy på vegene, reduserte klimagassutslipp fra produksjon av asfalt, samt et mindre press på arealer og nedbygging av natur. Enova støtter pilotprosjektet med 17,5 millioner kroner.

Ruter har siden 2019 gjennomført flere pilotprosjekter med selvkjørende kjøretøy i Oslo-regionen. 

-For å nå klimamålene innen landtransport må vi i tillegg til å erstatte de fossile energibærerne også redusere transportomfanget og utnytte mulighetene som ligger i smarte transportløsninger. Ruter sitt pilotprosjekt i Oslo der de utvikler ny teknologi for autonome transportløsninger kan være en viktig brikke i overgangen til lavutslippsamfunnet, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

Bestiller reisen via en app

De femten kjøretøyene skal operere innenfor et definert område i Groruddalen i Oslo. Den reisende skal kunne bestille en tur via en app, og dette kan skje uavhengig av dagens buss-traseer. Det skal også være mulig for andre å bestille samme tur, gitt at de skal i samme retning.

Kjøretøyene som skal brukes i pilotprosjektet vil være på størrelse med vanlige personbiler og holde normale kjørehastigheter på veiene. Innledningsvis vil hvert kjøretøy være bemannet med en person i førersetet, men en målsetning for prosjektet er at denne personen etter en stund skal kunne tas ut.

-Tjenesten skal da driftes videre med helt ubemannede kjøretøy. Dette forutsetter naturligvis formelle godkjenninger i henhold til regelverk og sikkerhetskrav, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

Fremtidens kollektivtrafikk

Ruter gjennomfører pilotprosjektet i Groruddalen for å møte de utfordringer som morgendagens transportløsning vil inneholde: Det teknologiske skifte, endringer i reisemønster for kundene og andre økonomiske rammebetingelser er nøkkelord for hva samferdselssektoren står ovenfor.

Internasjonalt er det mange byer og kollektivselskaper som jobber målrettet for å få satt selvkjørende kjøretøy i system og påbegynne en transformasjon av mobilitetssektoren.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.