T2

Rustfri i 1600 år

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
16. aug. 2002 - 07:53


Den 6 tonn tunge søylen står ved siden av den kjente minareten Qutub i Dehli og er legendarisk fordi den ikke viser tegn til å ha vært eksponert for tidens tann gjennom sin 1600 år lange levetid.

Nå har imidlertid forskeren Ramamurthy Balasubramaniam funnet løsningen, melder New Scientist. Metallet i søylen inneholder uvanlig mye fosfor som har reagert med jernet samt fuktighet og oksygen i lufta, og dannet en ytterkåpe på søylen. Dermed har dette laget beskyttet jernet under og hindret det i å reagere med oksygen og danne rust.

Den syv meter høye kuriositeten ble opprinnelig oppført i Udayagiri i sentral-India rundt år 400, men flyttet til Dehli på 1200-tallet.

Balasubramaniam tror ikke de gamle smedene forsto kjemien bak prosessen, men heller brukte jernmalm som de visste fra tidligere eksperimenter ville være motstandsdyktige mot rust.Les mer: travel.indiamart.com/delhi/monuments/qutb-minar-complex.html

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.