NETTARKIV

Rustet til krig

De norske flyene skal operere sammenflettet med de amerikanske F-18 enhetene som ligger på samme storbase lengst sør i landet. Luftrommet over Afghanistan kontrolleres av amerikanske Awacs-fly og av amerikanske og engelske offiserer på bakken. Den nye kontingenten har ikke behov for annet enn forbindelsesoffiserer i det amerikanske Theatre Operations Centre og i viss grad om bord i Awacs.

Siden midt i august har Norge hatt en liten kontigentstab på plass ved basen, og et arbeidslag fra Hæren. Laget har reist bygninger og kablet opp 220 V og fiberoptisk og annen kommunikasjonskabel. Flyene er kommunikasjons- og målanalysemessig utstyrt slik at de kan samarbeide knirkefritt med amerikanere og engelskmenn, elektronikken om bord er modernisert og evnen til å avfyre/slippe våpen er oppgradert.

De spesialutstyrte norske F-16-flyene er ytterligere utstyrt fra amerikanerne. Utstyret er fraktet ned i innleide russiske superfly fr aAntonov. Mannskapene reiser charter, kampflyene flys ned med stopp for tanking.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.