Rust stanser vindparker offshore

Girkassene til vindturbinene ved Nysted er levert av Siemens. Nå må de byttes.
Vindturbiner plassert ute i havet er langt mer utsatt for rust. Dett er fra Burbo Bank utenfor Storbritannia. (Bilde: Axel Schmidt)
(Bilde: Axel Schmidt)
Vindturbiner på dypt vann er prosjektert av norske Sway. (Bilde: SWAY)
Sway fikk DnB NORs innovasjonspris 2006 for disse flytende vindturbinene. (Bilde: Sway)
Det er ikke nok med ytre vedlikehold for vindturbiner. Saltvann blir med den fuktige lufta og trenger inn over alt, og kan gjøre stor skade på girkasser og andre mekaniske deler inne i turbinhuset.
FORNØYD VINNER: Eystein Borgen (i midten) i Sway fikk overrakt DnB NORs Innovasjonspris for 2006 av kunnskapsminister Øystein Djupedal (t.h.) og Svein Aaser, konsernsjef i DnB NOR. (Bilde: Stig B. Fiksdal / DnB NOR)
  • Kraft

Problemene er så omfattende i Europa at den tyske produsenten Enercon ikke lenger vil levere deler til havbaserte vindkraftverk.

Den verdensledende vindkraftverkprodusenten Vestas har stoppet alt salg av havbaserte kraftverk over tre megawatt.

– Dette er noe vi må ta lærdom av, sier Eystein Borgen, daglig leder i norske Sway til Teknisk Ukeblad.

Mekanikk

Det er hovedsakelig girkassene som ryker, men også rotorbladene og andre mekaniske deler blir rammet.

For tiden står fire store vindkraftparker stille.

I den engelske vindkraftparken Barrow Wind må Vestas trolig skifte ut 30 girkasser på de store 3 MW prestisjemøllene.

Bytter gir

Vindturbinene på Nysted havmöllepark i Danmark har stått stille siden begynnelsen av juli.

Siemens må bytte ut girkassene, og i tillegg har det vært en feil med en transformator. På Kentish Flats utenfor østkysten av England og på Horns ved den danske nordsjøkysten er det også problemer med girkassene.Alle har problemer

Ifølge danske Ingeniøren har samtlige produsenter av vindturbiner problemer med girkassene når de plasseres offshore. Problemene har økt i det siste, i takt med at turbinene har blitt større.

– Rust er et kjent problem offshore. Vi må ta lærdom av de erfaringene som gjøres i de europeiske offshore vindkraftparkene, sier Eystein Borgen, daglig leder i Sway.

Offshorekompetanse

Det norske selskapet utvikler en flytende vindturbin som kan plasseres på dypere vann, og lenger ut til havs enn hva som er mulig i dag.

Med seg på laget har han store aktører som Statoil, Lyse, Scatec og Rosenberg Verft. Borgen tror det kan være en fordel.Kjente utfordringer

– Offshoreindustrien kjenner godt til de utfordringene som oppstår ute på havet. Den erfaringen vi og våre partnere sitter med, skiller oss fra det tradisjonelle vindkraftmiljøet, sier Borgen.

Han forteller at de har valgt å se nærmere på tyske Multibrids løsning, en vindturbin som er 100 prosent designet for å være en ren offshoremølle.

– Utfordringen er å hindre fuktig, saltholdig luft å trenge inn i de mekaniske delene. Multibrid har utviklet et system som filtrerer luften og hindrer at delene inne i kraftverkete påvirkes av salt og fuktighet.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå