KRIGEN I UKRAINA

Russland sier F-16-leveranser vil reise spørsmål om Natos rolle

Å sende jagerfly til Ukraina kan bety at de må ta av fra Nato-flyplasser, påpeker Russlands ambassadør til USA.

USAs president Joe Biden ga fredag grønt lys for at ukrainske piloter kan få lære å fly F-16. Vestlige land står overfor en «kolossal risiko», lyder russiske reaksjoner.
USAs president Joe Biden ga fredag grønt lys for at ukrainske piloter kan få lære å fly F-16. Vestlige land står overfor en «kolossal risiko», lyder russiske reaksjoner. Foto: Ahn Young-joon/AP/NTB
22. mai 2023 - 07:13

Anatolij Antonov, som er Russlands ambassadør til USA, mener manglende infrastruktur og bemanning i Ukraina kan gi behov for at F-16-fly i praksis trenger flyplasser på Nato-territorium for å operere. Det vil reise spørsmål om Natos involvering i konflikten, sier han i en uttalelse.

– Det er ingen infrastruktur for driften av F-16 inne i Ukraina, og antallet piloter og vedlikeholdspersonell man trenger, er heller ikke der, sier Antonov via Telegram-kontoen til Russlands ambassade i USA.

Nato-landene har ennå ikke forpliktet seg til å levere F-16-flyene, men USAs president Joe Biden ga fredag grønt lys for at ukrainske piloter kan få lære å fly det amerikanske kampflyet.

– Hva vil skje om de amerikanske jagerflyene tar av fra Nato-flyplasser driftet av utenlandske «frivillige»? spør Antonov.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har forsikret Biden om at flyene ikke vil bli brukt til angrep inne på russisk territorium. Antonov sier at ethvert ukrainsk angrep på Krym-halvøya bli regnet som et angrep på Russland.

– Det er viktig at USA er fullt klar over dette, uttaler han.

Vestlige land står overfor en «kolossal risiko» dersom de sender F-16-jagerfly til Ukraina, lød den første kommentaren fra russiske myndigheter etter at Biden tok sin beslutning fredag.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.