FORSVAR

Russland sier de leder våpenkappløpet

Russlands visestatsminister sier at landet har overtaket på Vesten i kappløpet om å produsere våpen og ammunisjon.

En russisk rakett fyres av mot ukrainske stillinger i dette bildet som er offentliggjort av Russlands forsvarsdepartement i desember.
En russisk rakett fyres av mot ukrainske stillinger i dette bildet som er offentliggjort av Russlands forsvarsdepartement i desember. AP / NTB
25. des. 2023 - 08:41

Eksperter mener det er nettopp det kappløpet som blir avgjørende for Ukraina i krigen mot de russiske invasjonsstyrkene.

– Jeg vil ikke skryte, men jeg kan si at vi har fått opp farten i produksjonen raskere enn de vestlige landene, sier Denis Manturov, visetstatsminister med ansvar for våpenproduksjon.

Det er vanskelig å verifisere informasjon om Russlands våpenproduksjon. Men landet har på langt nær gått tom for raketter og avanserte våpen, slik det ble spekulert på tidlig i krigen.

– Et annet spørsmål er hvor lenge dette kappløpet skal vare, sier Manturov - og legger til at Russland både må erstatte det som brukes og utvikle for framtiden.

På havbunnen ligger uante mengder nikkel, mangan, kobolt og kobber – mineraler som er viktige i produksjonen av blant annet elbiler, batterier og solcellepaneler. Norge, Japan og Cook-øyene kan bli de første landene som åpner opp for gruvedrift til havs. Men forskere advarer om ukjente miljøkonsekvenser.
Les også

EU kan punktere Norges nye «gullgruve»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.