ENERGI

Russland oppfordrer til åpen Nord Stream-etterforskning

Russland tar til orde for en åpen og objektiv internasjonal etterforskning av Nord Stream-sabotasjen.

Fra Østersjøen mens gassen fortsatt boblet opp fra Nord Stream-gassledningen.
Fra Østersjøen mens gassen fortsatt boblet opp fra Nord Stream-gassledningen. Foto: Det danske Forsvaret
14. juni 2023 - 07:39

Bare uker før de to Nord Stream-rørledningene ble sprengt, advarte CIA Ukraina mot å gjennomføre sabotasjeaksjonen de hadde fått kjennskap til. Det skrev Wall Street Journal tirsdag, med henvisning til at CIA hadde mottatt detaljert informasjon om en ukrainsk plan om å sprenge de to gassrørledningene i Østersjøen.

Informasjonen kom ifølge avisens kilder fra Nederlands militære etterretningstjeneste, som hadde fått kjennskap til at et sabotasjeteam fra Ukraina planla å leie en seilbåt og benytte denne til å frakte en gruppe dykkere til stedet der rørledningene skulle sprenges.

Onsdag kommenterte ministerråd Andrej Ledenev ved den russiske ambassaden i Washington disse opplysningene. Han sa at det trengs en åpen og objektiv etterforskning, og at det han mener er USAs rolle, bør «klargjøres».

– Det ville vært nyttig å tenke på årsakene bak den gjenstridige uvilligheten fra et samlet Vesten om å iverksette en åpen og objektiv internasjonal etterforskning under oppsyn av FNs sikkerhetsråd av terrorangrepene i Østersjøen, uttalte Ledenev.

Belgia er blant landene som har lovet Ukraina F-16-fly. Her er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Belgias statsminister Alexander De Croo og forsvarsminister Ludivine Dedonder på en flybase ved Brussel tirsdag denne uka.
Les også

Lavrov mener vestlige F-16-donasjoner er atomsignal

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.