KRAFT

Russland lover gass til Europa

SATSER: Drammen Gassverk skal 
være klar til å levere gass til markedet i løpet av 2010.
SATSER: Drammen Gassverk skal være klar til å levere gass til markedet i løpet av 2010. Bilde: colourbox.com
12. jan. 2009 - 15:48

Gazprom regner med å skru på gasseksporten gjennom Ukraina klokken 8 tirsdag morgen, hvis ingen nye hindringer dukker opp, sier gassmonopolets nestsjef Aleksander Medvedev.

Både Russland og Ukraina signerte mandag en ny avtale som skulle bidra til at gassforsyningene til europeiske land kunne gjenopptas.

Klokken 08

Gazprom-ledelsen var mandag i Brussel for å få de siste bekreftelsene og underskriftene de ville ha på avtalen som skal sikre at den russiske gassen igjen skal nå kundene i Europa.

– Hvis det ikke er noen hindringer, vil den russiske gasstransporten gjenopptas klokka 08 europeisk tid i morgen, eller klokken 10 russisk tid, sa Medvedev etter et møte med EUs energikommissær Andris Piebalgs.

Med på møtet var også visestatsminister Igor Sesjin, som triumferende viste fram den undertegnede avtalen på en pressekonferanse.

– Alle nødvendige avtaler er undertegnet, kunngjorde Sesjin.

Forkastet vedlegg

Et sentralt punkt i avtalen er utplasseringen av internasjonale observatører ved rørledningene både i Russland og Ukraina, for å sikre at ikke gassen kommer på avveie.

Avtalen er den samme som ble undertegnet i helgen, men som russerne forkastet etter at Ukraina la til et vedlegg på egen hånd.

– Derfor undertegnet vi dokumentet på nytt i går kveld, sendte en representant for Gazprom til Kiev som fikk underskriften fra ukrainsk side i morges, og fløy vider til Brussel for Piebalgs’ underskrift, sa Sesjin.

Avviser anklager

Gassleveransene til Europa har vært stanset i nesten en uke fordi Russland har anklaget Ukraina for å stjele gass som var ment for det europeiske markedet.

Ukraina har avvist anklagene.

Les også:
Bråk rundt kritisk gassavtale
Russland stanser all gasseksport til Europa

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.