FORSVAR

Russland: Flybaser og luftvern er «nøytralisert» i Ukraina

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at ukrainske flybaser og luftvernanlegg nå er satt ut av spill. Stridsvogner ruller over grensa fra Hviterussland.

Satelittbilder av russisk militærkolonne 23. februar på vei sørover i Golovchino-området i Russland, like ved grensen til Ukraina.
Satelittbilder av russisk militærkolonne 23. februar på vei sørover i Golovchino-området i Russland, like ved grensen til Ukraina. Foto: AP / NTB
24. feb. 2022 - 07:54

– Den militære infrastrukturen ved ukrainske flybaser er uskadeliggjort, heter det i en kunngjøring fra departementet, gjengitt av russiske medier, blant dem den statlige kringkasteren Vesti.

Ifølge meldingen er også luftvernanleggene rundt Ukrainas hovedstad Kyiv «eliminert».

– Skutt ned fly

Samtidig hevder Ukraina å ha skutt ned fem russiske fly og ett angrepshelikopter øst i landet.

Ifølge den ukrainske forsvarsledelsen ble flyene og helikopteret skutt ned i Øst-Ukraina, nær områdene som kontrolleres av russiskstøttede separatister.

Dette er ikke bekreftet fra Moskva, som tidligere torsdag tilbakeviste en melding om at ett russisk fly var skutt ned i Ukraina.

Rykket inn fra Hviterussland

Ifølge grensevaktene angrep russiske styrker stasjonert i Hviterussland grenseområdet med artilleri i morgentimene torsdag. Grensevaktene opplyser at de skjøt tilbake, men det er ikke meldt om drepte eller sårede på noen sider.

Direktebilder fra grenseovergangen Senkivka, gjengitt av CNN, viser et stort antall russiske stridsvogner som ruller over grensa fra Hviterussland, der de denne måneden har deltatt i en stor militærøvelse.

Ukrainas hovedstad Kyiv ligger rundt 75 kilometer sør for grensa til Hviterussland.

Ukrainske grensevakter melder også at russiske styrker rykker over grensa fra Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014.

– Grenseenheter og kontrollposter blir angrepet med artilleri og håndvåpen, heter det i en uttalelse fra de ukrainske grensestyrkene.

– Det er også registrert fiendtlige sabotasje- og rekognoseringsgrupper, legges det til.

Russiske stridsvogner, som denne måneden har deltatt i en stor militærøvelse i Hviterussland (bildet), rullet i morgentimene torsdag over grensa til Ukraina. <i>Foto:  AP/NTB</i>
Russiske stridsvogner, som denne måneden har deltatt i en stor militærøvelse i Hviterussland (bildet), rullet i morgentimene torsdag over grensa til Ukraina. Foto:  AP/NTB
Les også

– Vær så snill, ikke forlat hjemmene deres

Ordføreren i Ukrainas nest største by Kharkiv ber innbyggerne om å holde seg hjemme som følge av Russlands angrep mot mål i landet.

– Vær så snill, ikke forlat hjemmene deres i dag. Som følge av den kompliserte situasjonen vil skoler, barnehager og andre institusjoner holde stengt i dag, inntil situasjonen blir mer avklart, skriver ordfører Igor Terekhov på Facebook.

– Offentlig transport vil gå som vanlig. Jeg skal informere dere om hva som skjer og hva byens myndigheter gjør utover dagen, legger han til.

Kharkiv ligger rundt 480 kilometer øst for hovedstaden Kyiv og har rundt 1,5 millioner innbyggere.

– Anti-Putin-koalisjon

Ukrainas allierte bygger opp en koalisjon mot Putin, uttalte ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag. Han oppfordrer verdenssamfunnet til å ta grep for å tvinge Moskva til å stanse angrepet mot Ukraina.

– Vi bygger opp en anti-Putin-koalisjon. Verden må tvinge Russland til fred, skriver Zelenskyj på Twitter etter å ha snakket med ledere fra USA, EU, Storbritannia, Tyskland og Polen.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.