FORSVAR

– Russiske soldater lei av å kjøre rundt i «aluminiumsbokser» – mister over 40 om dagen

Henter stridsvogner og stormpanservogner fra Belarus, ifølge britisk etterretning.

Ei jente studerer ei ødelagt russisk stridsvogn i landsbyen Oskol i Kharkiv 9. oktober.
Ei jente studerer ei ødelagt russisk stridsvogn i landsbyen Oskol i Kharkiv 9. oktober. ANATOLII STEPANOV
3. nov. 2022 - 11:00

Torsdagens etterretningsrapport fra det britiske forsvarsdepartementet peker igjen på svakheter ved russisk forsvarsmateriell som i større eller mindre grad har vært synlig siden de rullet inn i Ukraina i februar.

– Russiske soldater i Ukraina er trolig frustrert over å måtte tjenestegjøre i gamle stormpanservogner som de beskriver som aluminiumsbokser, heter det i rapporten.

Over 40 om dagen

Ifølge britene har den ukrainske offensiven siden midten av oktober påført russerne et tap på mer enn 40 pansrede kjøretøy om dagen.

De siste ukene har Russland sannsynligvis trukket ut minst ytterligere 100 stridsvogner og stormpanservogner (IFV) fra lagre i Belarus, skriver UK MOD.

Men påpeker samtidig at de russiske styrkene i Ukraina nå strever, delvis på grunn av problemer med å få fram tilstrekkelig med artilleriammunisjon og stridsdyktige panservogner.

Gammelt nytt

Teknisk Ukeblad omtalte onsdag kveld hvordan den norske hæren er i ferd med å ta i bruk nye siktemidler på sine rakettkastere av typen M72 LAW som også er donert til Ukraina.

I artikkelen (abo) snakker oversersjant Torstein Stensland, som er hovedinstruktør i panserbekjempelse (HI PB) ved Hærens våpenskole, også en del om observasjoner han har gjort av krigføringa i Ukraina.

Han opplyste at M72 er dimensjonert opp til pansringsgraden på den russiske stormpanservogna BMP-3. Han påpeker at prinsippene for panserbekjempelse er om de alltid har vært: Stanse, blende, bekjempe – tilstreb ovenfra, side eller bak.

– Følger du dette, tar du ut en BMP-3, og potensielt også en T-serie stridsvogn basert på det vi ser fra Ukraina. Jeg vet også at det finnes eksempler på for eksempel en T-90M som blir bekjempet av en Carl-Gustaf RFK (rekylfri kanon) med skudd bakfra. 

Han forteller også at svakhetene ved russiske strids- og stormpanservogner er noe Hæren har kjent til lenge, slik at det de ser fra slagmarka nå ikke er nye opplysninger, mer en bekreftelse av kunnskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.