MOTOR

Russisk tråler sank

Arkivbilde av den russiske tråleren Koralnes som fredag morgen skal være i ferd med å synke utenfor kysten av Troms. Bildet er tatt i mars 2008 etter at tråleren ble oppbarkt av Kystvakten og ført til land i Bodø.
Arkivbilde av den russiske tråleren Koralnes som fredag morgen skal være i ferd med å synke utenfor kysten av Troms. Bildet er tatt i mars 2008 etter at tråleren ble oppbarkt av Kystvakten og ført til land i Bodø. Bilde: Breimo, Rune
24. apr. 2009 - 08:05

Hele mannskapet på 17 personer ble plukket opp da den russiske tråleren Koralnes gikk ned utenfor Troms fredag morgen.

Én omkom

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding klokken 6 fredag morgen om at den russiske tråleren Koralnes var i ferd med å synke utenfor Troms.

Like etter klokken 8 var tråleren gått ned, og hele mannskapet på 17 personer plukket opp – to fra sjøen og 15 fra en flåte.

Én av de som havnet i sjøen, omkom senere.

– Skipperen omkom, og styrmannen ligger på intensiven, sier den norske skipsagenten Kaj Tore Nilsen til NTB. Ifølge TV 2 er den omkomne skipperen 40 år.

– Bedre enn fryktet

– Etter det vi vet, er ingen savnet. Dette antallet stemmer med det mannskapsdokument vi har. Om dette er enden på visa, så gikk det bedre enn vi fryktet, sier redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

To Sea King-helikoptre, to kystvaktfartøyer, ett overvåkingsfly og flere fiskebåter som befant seg i området, ble sendt til området om lag 70 nautiske mil utenfor Tromsø. Det blåste liten kuling i området, og det var en del sjø. Hele mannskapet om bord i tråleren var russiske statsborgere.

Innbrakt i mars

Tråleren ble i mars brakt inn til Bodø av Kystvakten for å ha fisket uten å rapportere til norske myndigheter.

Rederiet fikk utstedt et inndragingsforelegg på 490.000 kroner for å ha fisket 48,5 tonn uten å rapportere til norske myndigheter. Kapteinen fikk 10.000 kroner i forelegg.

Tråleren hadde tillatelse og kvote til å fiske i norsk sone, men da skipet forlot fiskefeltet, rapporterte ikke mannskapet inn fangsten slik de er forpliktet til. Dermed gikk kystvaktskipet KV Harstad til aksjon.

Tidligere norsk

Koralnes er eid av et russisk rederi med adresse i Murmansk, men har tidligere vært norsk.

Tore Roaldnes i havfiskerederiet Roaldnes fikk mange henvendelser fredag morgen, fordi navnet Koralnes knytter fartøyet til det Roaldnes-rederiet.

– Vi hadde kontrakt på at navnet skulle endres da vi solgte fartøyet. Det er ikke skjedd og det synes vi er litt leit, sier han til Sunnmørsposten.

Fartøyet ble bygget i Vestnes i 1952.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.