ROMFART

Russisk romfartøy i bane rundt månen

For første gang på nesten et halvt århundre er et ubemannet russisk romfartøy i bane rundt månen. Etter planen skal Luna-25 lande ved månens sørpol neste uke.

Luna-25 ble skutt opp fra Vostotsnij lengst øst i Rusland sist fredag. Etter planen skal den lande på månen 21. august og bruke det neste året på å lete etter is hos vår nærmeste nabo i verdensrommet.
Luna-25 ble skutt opp fra Vostotsnij lengst øst i Rusland sist fredag. Etter planen skal den lande på månen 21. august og bruke det neste året på å lete etter is hos vår nærmeste nabo i verdensrommet. Foto: Roskosmos/AP/NTB
16. aug. 2023 - 16:09

Romfartøyet, som skal lete etter frossent vann på månen, gikk inn i bane rundt vår nærmeste nabo onsdag formiddag klokken 10.57 norsk tid, opplyser Russlands romfartsadministrasjon Roskosmos. Forgjengeren Luna-24 var det forrige russiske – eller strengt tatt sovjetiske – romfartøyet som var i bane ved månen. Det var i 1976.

I rundt fem dager skal Luna-25 gå i bane før en planlagt myk landing lengst sør på månen mandag 21. august.

Planen er å holde Luna-25, som er på størrelse med en liten bil, i drift i ett år i et område der Nasa og andre romfartsorganisasjoner tidligere har sett spor av is i kratre.

Dersom det er vann på månen, kan det åpne for utvinning av naturressurser på månen og at mennesker kan oppholde seg der lenger.

Tidligere i måneden gikk et indisk romfartøy inn i bane rundt månen. Chandrayaan-3 skal etter planen lande senere i august.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.