ENERGI

Tre drept i eksplosjon på gassrør fra Russland til Europa

Kraftig eksplosjon på gassrørledningen som frakter gass fra Russland til Europa, gjennom Ukraina.

Skjermdump fra video som skal vise eksplosjonen.
Skjermdump fra video som skal vise eksplosjonen. Skjermbilde: RBC
20. des. 2022 - 13:27

Ifølge nyhetsbyrået Tass og lokale tjenestemenn er tre personer drept og én skadet, skriver Reuters. De tre drepte i ulykken skal ha drevet med vedlikeholdsarbeid, mens den skadde var en sjåfør. 

Eksplosjonen skal ha startet en brann på rørledningen Urengoy-Pomary-Uzjhorod - bedre kjent som Brotherhood - som frakter gass fra det nordvestre Sibir i Russland til Europa gjennom Ukraina, skriver det russiske nyhetsbyrået RBC.

Hendelsen skjedde klokken 13.50 lokal tid ved Tsjuvasjia like vest for byen Kasan i delrepublikken Tatarstan, melder Reuters. Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA skal det ha blitt utført planlagt vedlikeholdsarbeid på ledningen like før eksplosjonen.

Hovedruten for gass til Europa

Rørledningen er for tiden hovedruten for russisk gass til Europa. Det russiske gasselskapet Gazprom, som drifter ledningen, sier tirsdag ettermiddag at hendelsen ikke får konsekvenser for gassleveransene. Gassen sendes nå gjennom parallelle rørledninger, opplyses det.

Gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, sier til E24 at rørledningen frakter rundt 0,4 terawattimer gass per dag, eller rundt 150 terawattimer i året. Det tilsvarer hele Norges kraftproduksjon.

Dersom gassflyten på denne rørledningen skulle opphøre, vil TurkStream være den eneste rørledningen som frakter russisk gass til Europe. TurkStream går gjennom Tyrkia og Svartehavet og han en kapasitet på rundt 31,5 milliarder kubikkmeter (bcm) i året. Til sammenligning produserte Norge 113 bcm gass i fjor. 

Les også

Nytt droneangrep mot russisk raffineri

Ikke første gang

Gassrørledningen, også kjent som den transsibirske gassrørledningen, er en av Russlands viktigste rørledninger for eksport av naturgass. Den ble bygd i 1984, og har vært delvis eid av Ukraina, men russiske Gazprom er operatør.

Den russiske delen av rørledningen er drevet av Gazprom. De sa tidligere tirsdag at de forventet å pumpe 43 millioner kubikkmeter gass til Europa via Ukraina gjennom Sudzha de neste 24 timene.

Rørledningen strekker seg fra Sibirs Urengoy-gassfelt til Uzjhorod i Vest-Ukraina, før den går videre til sentral- og vesteuropeiske land.

Det skal ha blitt utført arbeid på ledningen like før eksplosjonen, melder det russiske nyhetsbyrået RIA.

Det er ikke første gang det er eksplosjoner på gassrørledningen. I 2014, da Russland invaderte Krim-halvøya i Ukraina, ble ledningen rammet av eksplosjoner ved minst to anledninger.

Brotherhood-rørledningen, også kalt Urengoy-Pomary-Uzjhorod, er for tiden hovedruten for russisk gass til Europa. <i>Illustrasjon:  Kjersti Magnussen, TU Media)</i>
Brotherhood-rørledningen, også kalt Urengoy-Pomary-Uzjhorod, er for tiden hovedruten for russisk gass til Europa. Illustrasjon:  Kjersti Magnussen, TU Media)

 

 Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock snakker med Ukrainas energiminister Herman Halushchenko under et besøk på et varmekraftverk som er blitt ødelagt i et russisk angrep. Bildet ble tatt 21. mai.
Les også

Ukraina: Massive russiske angrep mot Ukrainas strømnett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.