ENERGI

Russisk miljøforbedring

3. mai 2001 - 16:01

Prosjektleder Per Antonsen arbeider for tiden full tid med Renere Produksjon-programmet som drives av Norske Sivilingeniørers Forening (NIF). Teknisk Ukeblad skrev allerede før jul at NIFs fagseksjon hadde undertegnet samarbeidsavtale med ledelsen i bedriften Petrozavodskmash som ligger i Petrozavodsk, hovedstaden i republikken Karelen.

ISO 14001

Samarbeidet går ut på å forberede bedriften på sertifisering etter ISO 14001. Prosjektet gjennomføres i nært samarbeid med Det Norske Veritas. En grundig miljørevisjon er utført i bedriften, og en lang liste med anbefalinger er i ferd med å bli satt ut i livet. Seminar med hele toppledelsen, samt kurs for avdelingsledere og mellomledere er gjennomført under stor entusiasme.

Et ISO-sertifikat vil styrke bedriftens konkurranseevne i utlandet, særlig ser russerne på det europeiske marked.

Fra kanoner til papir

Bedriftens hovedprodukt er store papirmaskiner, men den er også i stand til å levere omtrent hva som helst av mekaniske produkter. Ifølge Antonsen er kvaliteten høy og prisene særdeles konkurransedyktige.

Petrozavodsk har hatt et fagmiljø helt siden Peter den Store grunnla byen for tre hundre år siden og startet kanonproduksjon ved hjelp av metallurger og andre eksperter fra Holland. Nordmenn var også engasjert, blant annet Corneles Cruys, som egentlig het Nils Olufsen og kom fra Stavanger, og Henrik Wessel –bror til Peter.

Tilbake til Norge

I et land hvor kostnad er et fy-ord, har bedriftene tent på muligheten av å gjennomføre hele miljøstyringsprosjektet med økonomisk gevinst. Programmet Renere Produksjon har derfor også gjennomgått kontinuerlige forbedringer etter at det ble lansert i Russland av NIF i 1994. Det er blitt en suksesshistorie som nå venter på å bli gjenimportert til Norge, sier Antonsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.