MILJØ

Russisk klimarulett

Begrunnelsen fra russerne skal være at protokollen vil legge for sterke begrensinger på landets muligheter for velstand og vekst.

Det er en høytstående embetsmann i Kreml som uttaler dette etter et møte hvor blant annet president Putin deltok, melder Jyllandsposten.

Kyoto-protokollen har vært omstridt, men de aller fleste land har undertegnet. Men en forutsetning for at avtalen skulle være gyldig, er at 55 landen underskriver protokollen. Disse landene sto i 1990 for 55 prosent av utslipp av verdens drivhusgasser.

Ved at Russland nekter, oppnås ikke disse forutsetningene. Tidligere har både USA, Kina og India nektet å gå med på avtalen.

Den russiske beskjeden kommer like i forkant av FNs klimamøte i Milano. Mye av Norges strategi i dette møte forutsatte at Russland ratifiserte Kyoto-avtalen. Hvilket de altså ikke kommer til å gjøre.

Statsråd Børge Brende var ikke tilgjengelig for kommentar, men beskjeden fra Miljøverdepartementet er at de venter på offisiell beskjed fra ministerhold i Russland.

Den nedslående nyheten fra Russland kommer samme dag som FN legger fram en rapport som viser varmere vær i Europa og dårlige utsikter for skisteder, ifølge Dagbladet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.