IT

Russisk gigantsøksmål mot Telenor

Krangelen i VimpelCom har tatt en brå vending for Jon Fredrik Baksaas og Telenor.
Krangelen i VimpelCom har tatt en brå vending for Jon Fredrik Baksaas og Telenor. Bilde: Telenor
25. mars 2008 - 12:43

Bakgrunnen for søksmålet er krangelen mellom de to hovedaksjonærene i det russiske mobilselskapet VimpelCom – Telenor og Altimo.

Søksmålet er framsatt via Alfa Groups holdingselskap innen telekommunikasjon, Eco Telecom, skriver NA24.

Milliardkrav

Eco Telecom er en del av Alfas telegruppe Altimo. Altimo har lagt fram kravet på 1 milliard dollar (5,2 milliarder kroner) ved den internasjonale voldgiftsdomstolen i Genève.

Altimo mener at Telenor både har brutt aksjonæravtalen i VimpelCom og hindret veksten for det russiske mobilselskapet gjennom å ha forsinket oppkjøpet av mobiloperatøren URS/Wellcom i Ukraina med omkring ett år.

Det har igjen ført til svakere kursutvikling og skadet inntjeningen i VimpelCom, mener Altimo.

– PR-utspill

Telenor avviser blankt milliardsøksmålet.

– Et av de mange rare PR-utspill som vår motpart er kjent for, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

Bakgrunnen for Altimos søksmål ligger i striden rundt Vimpelcoms kjøp av URS/Wellcom. Altimo kjørte gjennom oppkjøpet av den lille mobiloperatøren mot medeier Telenors vilje.

– Vi bedømte forretningsideen som altfor luftig. Den hadde ingen realisme. Vi ønsket å hindre at VimpelCom skulle bruke masse penger på et tapsprosjekt, sier Melgaard til NTB.

Langvarig krangel

Telenor og Alfa Group har over en periode vært i strid rundt VimpelCom. Søksmålene har haglet begge veier rundt styringen av selskapet og aksjonæravtalen.

De to selskapene eier fra før det ledende mobilselskapet i Ukraina, Kyivstar, sammen. Også der er Telenor og Alfa Group i strid med hverandre. Det medfører også at Telenor i praksis konkurrerer mot seg selv i Ukraina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.