FORSVAR

Russere ville bygge kapell ved norsk radaranlegg

Den russisk-ortodokse kirken ville bygge et gudshus like ved et av Norges mest sensitive mål i Vardø, og fikk hjelp av kommunen. Nå er byggeplanene avblåst.

Her i nærheten av radaranlegget Globus i Vardø ville russerne bygge et kapell.
Her i nærheten av radaranlegget Globus i Vardø ville russerne bygge et kapell. NTB
3. des. 2022 - 09:17

I Norges østligste by Vardø ligger to Globus-radaranlegg. De betjenes av norsk etterretning, men er bygget i samarbeid med det amerikanske forsvaret. Ifølge BarentsObserver forsøkte russerne i 2017 å få bygget et kapell i Vardø. Tomten som ble pekt ut ligger like ved radaren.

– En komité i kommunen så på mulig tomt for å få bygget et kapell for den russisk-ortodokse kirken i Vardø. Dette var på Finnmarks tusenårssted, som er knyttet til den omfattende handelen mellom Nord-Norge og Russland før revolusjonen i 1917, forteller ordfører Ørjan Jensen (MDG) til Dagbladet.

Nå sier han til avisen at det planene ikke blir noe av.

– Etter invasjonen av Ukraina er det helt uaktuelt å få oppført et slikt kapell her i byen. Det er ikke noe vi jobber med lenger nå, slår Jensen fast.

Den russisk-ortodokse kirken er kjent for å være tett på russiske myndigheter, militæret og etterretning.

Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen sier at russerne dessverre klarte å utnytte åpenheten i Norge til å etablere seg i nærheten av viktig infrastruktur.

Ulriksen viser til det gamle menighetshuset kirken har kjøpt i Dolviken i Bergen, med full utsikt til Sjøforsvarets hovedbase på Haakonsvern, som «kroneksempelet». Dagbladet omtalte eiendomskjøpet i oktober.

Nyttårsaften og natt til 1. nyttårsdag snødde det kraftig på Sørlandet. Dette bildet er tatt ved Volleberg langs gamle E39.
Les også

To kommuner har satt inn kriseledelse på grunn av snøkaos

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.