DRONER

Russer stanset med drone på Storskog er varetektsfengslet i to uker

Ble stoppet på vei ut av Norge med to droner og flere elektroniske lagringsenheter.

Russeren som ble stanset på grenseovergangen mellom Russland og Norge ved Storskog i Finnmark, er i Indre- og Østre-Finnmark tingrett varetektsfengslet i to uker.
Russeren som ble stanset på grenseovergangen mellom Russland og Norge ved Storskog i Finnmark, er i Indre- og Østre-Finnmark tingrett varetektsfengslet i to uker. Foto: Lise Åserud/NTB
14. okt. 2022 - 11:51

Russeren som ble stanset på Storskog med droner, er i Indre- og Østre-Finnmark tingrett varetektsfengslet i to uker, skriver VG.

Mannen ble stoppet på vei ut av Norge 11. oktober med to droner og 4 terabyte lagrede bilde- og filmfiler hvor deler er kryptert, og siktede har forklart at han har fløyet droner i hele landet, står det i rettsboka. 

Da saken ble kjent, opplyste politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i Finnmark til NRK at mannen ble stanset i en vanlig kontroll av tollvesenet.

Foreløpig er mannen siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften, som trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. 

Politiet sier at det så langt ikke er noe som tyder på at russeren som er varetektsfengslet etter å ha blitt stanset med drone, er noe annet enn en turist.

– Vi har varetektsfengslet ham siden han er tredjelandsborger, og ikke har tilknytning til Norge, sier Indbjør.

Hun understreker at mannen er siktet fordi russiske borgere ikke har lov å fly droner i Norge, på grunn av sanksjonsregler.

Siktede har også avdramatisert det faktum at han har to russiske og ett israelsk pass, forteller hun.

– Siktede har dobbelt statsborgerskap. Ifølge siktede er det ikke uvanlig med to russiske pass, det har å gjøre med visum og stempler, sier Indbjør.

Mannen i 50-årene har holdt seg til forklaringen om at han har vært i Norge som turist, og derfor har oppholdt seg her siden august.

Ifølge VG kan siktelsen mot mannen bli utvidet. Da vil i så fall PST ta over etterforskningen. Til avisen sier PST at de har involvert seg aktivt i saken.

– PST er i tett kontakt med lokalt politi, og den innledende etterforskningen vil bidra med å avklare om etterforskningen skal overtas av PST eller fortsette hos lokalt politi, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken.

Han svarer ikke på om PST var involvert i saken før mannen ble pågrepet.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september i 2022.
Les også

Avslutter Nord Stream-etterforskning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.