ENERGI

Ruskevær gir håp om lavere strømpris i tiden fremover

Dårligere vær gir håp om lavere strømpris den kommende tiden. Samtidig advarer NVE mot at prisene fremdeles kan variere mye.

I det siste har strømprisene sunket. Årsaken er blant annet mye regn og vind, men også sol i Norden og resten av Europa.
I det siste har strømprisene sunket. Årsaken er blant annet mye regn og vind, men også sol i Norden og resten av Europa. Foto: NTB
9. okt. 2022 - 12:14

– Det vi ser, er at med et økt nivå av nedbør så forbedrer det energibalansen, sier senioranalytiker Lene Hagen i Volue Insight til TV 2.

Fremover ser det ut til at været kan løfte presset på det som har vært et svært stramt strømmarked. I det siste har strømprisene sunket. Årsaken er blant annet mye regn og vind, men også sol i Norden og resten av Europa.

– Forventningene de neste par ukene er veldig positive sammenlignet med situasjonen for en måneds tid siden, sier Hagen.

I tillegg til mer vann i Norge har det vært mye vind andre steder. Det er positivt for kraftsituasjonen i Norge, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Når det blåser mye i Nord-Europa, blir det generelt mindre behov for produksjon av norsk vannkraft, sier rådgiver Ingvild Vestre Sem i NVE.

Det er bra for forsyningssituasjonen fordi man da kan spare mer vann som kan brukes til kraftproduksjon til vinteren, sier Sem, som samtidig advarer mot å tro at strømmarkedet har stabilisert seg.

– Europa er avhengig av fossile energikilder for å dekke kraftetterspørselen. Når prisene på kull og gass stiger, fører det til høyere kraftpriser. Prisene i det sørlige Norge påvirkes av prisene på kontinentet gjennom utenlandsforbindelsene, sier hun.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier at regjeringen må lære av Fosen-saken.
Les også

Energiministeren lover å ta bedre vare på reindrifta – legger fram 25 tiltak

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.