INDUSTRI

Ruller ut nytt mobilt luftvern

Verdens mest solgte luftvern er norsk, og er blitt langt mer mobilt.

Kongsberg Defence Systems og partneren Raytheon leverte i sommer den første Nasams High Mobility Launcher til Forsvarets logistikkorganisasjon.
Kongsberg Defence Systems og partneren Raytheon leverte i sommer den første Nasams High Mobility Launcher til Forsvarets logistikkorganisasjon. Bilde: KDS
12. sep. 2013 - 10:18

NASAMS

  • Forkortelsen står for Norwegian Advanced Surface to Air Missile System.
  • Utviklet av Kongsberg sammen med Luftforsvaret, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Raytheon
  • Ble operativt i 1998 med oppgradert versjon (NASAMS II) operativt i 2007
  • Er Forsvarets eneste bakkebaserte luftvern og brukes i Norge til punkt- og områdeforsvar
  • Kongsberggruppen har passert sju milliarder kroner i omsetning på systemet.
  • Systemet benyttes i dag i tillegg til Norge av USA, Spania, Nederland og Finland, mens kontrollstasjonene benyttes av Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen.

15 år etter at Nasams først ble operativt i det norske luftforsvaret, blir luftvernsystemet stadig modernisert.

Nyeste produkt i Nasams-porteføljen heter High Mobility Launcher (HML).

Leveransen fra Kongsberg Defence Systems (KDS) til Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) startet i sommer.

Les også: Disse skal beskytte den amerikanske hæren i Afghanistan

Mobilitet

Stor mobilitet i denne sammenhengen, er ikke bare at færre missiler i stativ kan plasseres på lettere kjøretøy som er raskere og med bedre framkommelighet.

Her handler mobilitet mer om at hele luftvernsystemet nå lett kan kjøres inn og ut av et av C-130J Hercules-flyene til det norske luftforsvaret og fraktes raskt til steder som behøver vern mot lufttrusler.

Nasams er modulært bygget opp og består i tillegg til utskytingsramper av radar og kommando- og kontrollstasjon (FDC) som også er lette og mobile enheter.

Les også: Se norsk UAV i strid

Fleksibelt system

Modulene kan stå så langt som 25 kilometer fra hverandre. Vanligvis er fire systemer bundet sammen i ett nettverk som deler sensorinformasjon i sann tid, reduserer forsinkelse, korrigerer sensortrack og sørger for mest mulig effektiv leveranse av Amraam-missilet.

De konvensjonelle utskytingsrampene i Nasams-systemet har seks missiler i kasser («canister launchers»). Dette er langt større enheter som egner seg mer til statisk beskyttelse av for eksempel flyplasser og byer.

Samtidig har dette en fordel med at det ikke lar seg gjøre å observere hva slags missiler som befinner seg inne i kassene.

– HML kan kobles rett i Nasams-nettverket. Dette er et godt eksempel på systemarkitekturen i Nasams som bidrar til at vi fleksibelt kan hekte på nye komponenter, sier Eirik Lie, direktør i KDS, til Teknisk Ukeblad.

Skarpskyting med Nasams på Andøya rakettskytefelt i 2008.
– HML kan kobles rett i Nasams-nettverket. Dette er et godt eksempel på systemarkitekturen i Nasams som bidrar til at vi fleksibelt kan hekte på nye komponenter, sier Eirik Lie, direktør i KDS, til Teknisk Ukeblad.Skarpskyting med Nasams på Andøya rakettskytefelt i 2008. KDS

Les også: Norge kan ha 20 års forsprang med dette missilet

Bygger på Slamraam

Mye av utviklinga av HML stammer fra Raytheons SLAMRAAM-prosjekt (Surface Launched Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), der Kongsberg var underleverandør.

Slamraam ble imidlertid lagt på is i 2011 som følge av kutt i det amerikanske forsvarsbudsjettet.

KDS inngikk kontrakten med Forsvaret i 2011. Her er det to prosjekter som går hånd-i-hånd. HML benytter oppdatert elektronikk og software, som også de eksisterende norske utskytingsrampene skal utstyres med, i tillegg til noen andre tilpasninger.

Samlet er de to kontraktene på HML og midtlivsoppdateringen på samtlige Nasams II utskytingsplattformer verdt 600 millioner kroner totalt for KDS og skal være ferdig for Forsvaret i 2015.

– Nasams er verdens mest solgte luftvern akkurat nå. Det at det norske forsvaret nå gjør denne oppgraderingen, er meget viktig for Kongsberggruppen. Det betyr at den viktigste referansekunden er på plass, sier Lie.

Les også: Her smeller Norges nye supervåpen

Eksport

Nasams ble tatt i bruk første gang av Norge i 1998, og er senere anskaffet av Spania, USA, Nederland, Finland og nylig ytterligere et land som de vil holde for seg selv.

I Sverige, Tyrkia og Hellas benyttes kontroll- og styringssystemet på Nasams til å skyte henholdsvis Robot 70 og Hawk-missiler, mens Polen benytter det til Kongsberg-missilet NSM.

Lie peker på at flere land har samme behov som Norge, og at HML vil bidra positivt til Nasams eksportmuligheter.

Lie peker på at flere land har samme behov som Norge, og at HML vil bidra positivt til Nasams eksportmuligheter.Eirik Lie leder luftvernvirksomheten i Kongsberg Defence Systems. Per Erlien Dalløkken

Les også:

Her sprenger Forsvaret fregatten i fillebiter  

Dette er Norges nye storselger

Disse skal beskytte den amerikanske hæren i Afghanistan  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.