NETTARKIV

Røykvarslere redder liv

Det er ikke grunnlag for påstanden i TU nr. 22/03 om at røykvarslere rundt om i de tusen hjem gir falsk trygghet. Dette er ikke bare misvisende, men direkte galt. En rapport fra Norges branntekniske laboratorium ved Sintef i 2000 viser at røykvarslere årlig sparer ca. 10 liv. Etter at påbudet om røykvarslere i alle boliger ble innført i 1990, er med andre ord ca. 130 mennesker her i landet reddet fra branndøden.

I oppslaget anklages myndighetene for å være "skremmende likegyldige" i forhold til krav om bruk av ioniske eller optiske detektorer. Det er ikke typen røykvarsler - ionisk eller optisk - som er avgjørende, men om det i det hele tatt er installert røykvarsler, og om den er riktig montert og har fungerende batteri.

Røykvarsler som i dag omsettes på EØS-markedet er CE merket. Det innebærer at produktet som minimumskrav er konstruert og bygget etter krav i en harmonisert europeisk standard. I en slik standard er nødvendige sikkerhetskrav og funksjonskrav nedfelt. En slik akseptert standard er meget detaljert. Derfor utføres norske forskrifter som funksjonsforskrifter. Man unngår dermed regulering to ganger og minimaliserer misforståelser.

Det er positivt at Teknisk Ukeblad generelt vier spalteplass til brann som samfunnsproblem og røykvarslere spesielt. Men det må ikke være tvil om at røykvarslere, enten de er ioniske eller optiske, har reddet mange menneskeliv i Norge og helt sikkert vil gjøre det også i årene fremover.

Tor Suhrke

Direktør i Direktoratet for brann- og elsikkerhet

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.