NATURVITENSKAP

Rotbotarm på rekordtid

Det lille selskapet ASI i Pasadena i California med bare 25 medarbeidere hadde mange utfordringer underveis i konstruksjonsarbeidet.

Robotarmen skulle fungere i et miljø som ligger 160 millioner kilometer fra jorden, i temperaturområdet fra minus 120 til pluss 45 grader og i støvete miljø.

- Det var et meget tett tidsskjema, sier utviklingssjef Brett Lindenfeld hos ASI. Etter to måneders arbeid var de ferdig med hovedutformingen. Så gikk de neste seks månedene til kritisk gjennomgang av konstruksjonen.

Armen er 90 cm lang og har fem ledd. Den veier vel fire kilo og holder fire instrumenter som er montert på enden. Det ene er et verktøy for å skrape vekk overflaten på stein.

Det er også to spektrometre for kjemisk analyse av stein og jord. Det fjerde instrumentet er et mikroskop som tar bilder.

- Hvert ledd i armen er unikt. Dessuten skulle den ta liten plass foldet inn mot kjøretøyet. Vekt var kritisk. Vi brukte to måneder bare på å redusere vekten på komponentene med fem gram, sier Lindenfeld.

- Det var rett og slett ikke marginer for å gjøre ting feil. Vi måtte leie inn konstruktører til å holde de korte fristene. Da var det bra å ha et DAK-program som SolidWorks som har en kort lærekurve.

Hele prosessen med konstruksjon og produksjon har foregått papirløst. Testing og analyse av armen ble gjort på en 3D-modell. Analysen skjedde både med CosmosWorks og med Nastran på mer kompliserte problemstillinger.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.