NATURVITENSKAP

Rosetta innom for fart

Illustrasjon av Rosettas første passering av jorda 4. mars 2005, slik ESA ser den for seg. De lange solpanelene kan være noe av det første astronomene observerer. Turen rundt jorda gjøres for å få hjelp av gravitasjonskreftene til å slynges i stadig større baner utover fra jorda og fram til kometen den jakter på.
Illustrasjon av Rosettas første passering av jorda 4. mars 2005, slik ESA ser den for seg. De lange solpanelene kan være noe av det første astronomene observerer. Turen rundt jorda gjøres for å få hjelp av gravitasjonskreftene til å slynges i stadig større baner utover fra jorda og fram til kometen den jakter på.Bilde: ESA


Rosetta svinger innom jorda og tar seg en runde for å få fart til å slynges lenger ut i rommet.

JordpPasseringen vil slynge Rosetta-sonden, som veier tre tonn, rundt jorda og utover mot Mars. Sonden passerer Mars 26. februar 2007, for så å vende tilbake mot jorda igjen.

Slik gravitasjonshjelp er nødvendige for å akselerere Rosetta slik at den kan komme opp i samme hastighet som kometen den jakter på, opplyser Norsk Romsenter .

Dette er den første av fire planetpasseringer (tre ganger forbi jorda og én gang forbi Mars) som Rosetta vil foreta på sin lange reise mot målet, Komet 67P / Churyumov-Gerasimenko. Rosetta vil nå frem til kometen i 2014, legge seg i bane rundt den og frigjøre landingsfartøyet Philae, som skal ned på kometens overflate.

Den spektakulære sonden med 32 meter lange solcellepaneler, kan sees av hobbyastronomer og andre de nærmeste dagene. ESA invitere i den forbindelse til fotokonkurranse.

Rosetta er nærmest jorda på fredag 4. mars, ca. klokken 23:10 norsk tid. Da har Rosetta passert over Europa, og befinner seg over Mexico, mindre enn 1900 kilometer ute i rommet. Fra Europa er avstanden ca. 10.000 kilometer.

Konkurranse

Den nærmer seg nå jorda fra et område på mellom stjernebildene Løven og Sekstanten, og har vært synlig gjennom kraftige amatørteleskoper fra omtrent 26. februar i år.Den kvelden Rosetta er nærmest jorda, vil amatørastronomer i Europa ved hjelp av små teleskoper eller kikkerter ha en god tilskuerplass til hendelsen.

Amatørastronomer som bruker video- eller fotoutstyr i kombinasjon med et teleskop, vil likevel ha gode muligheter dersom det blir klarvær. De vil til og med kunne se solcellepanelene som strekker seg over 32 meter ut fra sonden, og Rosettas avanserte antenne vil kanskje også være synlig.

Alle er invitert til å sende inn sine bilder av Rosettas passering av Jorden til ESAs fotokonkurranse «Rosetta Up Close».

De tre beste bildene vinner en VIP-billett til å være med på oppskytningen av Venus Express høsten 2005.

Instrumenttesting

En rekke aktiviteter for Rosetta er planlagt mens den passerer jorda. Noen timer før Rosetta er nærmest jorda, vil den bli dreid mot månen slik at fjernmålings og andre instrumenter kan aktiveres for kalibreringsformål.

Norsk Romsenter skriver på sine nettsider at Månens skal spille rollen som asteroide for testing av instrumenter.

Etter passeringen vil ett av de to navigasjonskameraene bli slått på for å prøve ut Rosettas evne til å spore asteroider. Månen vil simulere en asteroide under denne testen. Det er planlagt at Rosetta skal passere to asteroider, Steins i september 2008 og Lutetia i juli 2010. Under disse passeringene vil denne sporingsmodusen bli benyttet for å holde sondens instrumenter rettet mot målet.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.