NYHETER_BYGG

Rørfornying uten graving

OPTIMISTER: Daglig leder Tor-Erik Olimb (til venstre) og avdelingsleder rehabilitering, Svein Rune Myhre, er klar til å presentere en helt ny foring for rehabilitering av vannledningsnettet i Norge.
OPTIMISTER: Daglig leder Tor-Erik Olimb (til venstre) og avdelingsleder rehabilitering, Svein Rune Myhre, er klar til å presentere en helt ny foring for rehabilitering av vannledningsnettet i Norge. Bilde: FOTO: Odd Borgestrand
Leif Haaland
6. mai 2005 - 10:05

Mange steder er rehabilitering av vann- og avløpsledninger vanskelig eller umulig å utføre ved vanlig oppgraving av eksisterende rør.

Landets største entreprenør innen den såkalte No Dig-metoden, er Kristian Olimb AS på Råde.

Et alternativ til oppgraving er å trekke en strømpe gjennom et rengjort rør. Nå har firmaet på Råde importert et nytt strømpesystem fra Nederland. Det er en tynn strømpe av polyetylen med glatt innside og en borrelåsliknende utside.

Den skal tilfredsstille kravene store kommuner stiller til materialvalg og rehabiliteringsresultater.Utvendig borrelås

- Dette er et Cempipeprodukt. Daglig leder Tor-Erik Olimb i Rådefirmaet forteller til Teknisk Ukeblad at de parallelt med introduksjonen av denne nye foringen, vil komme med et nytt system for å unngå oppgraving på anboringspunktene.

Hvert anboringspunkt skal heretter bli brosjet opp fra hovedrøret med en fjernstyrt robot. Hullet til stikkledningen vil bli plugget under rehabiliteringen for å unngå innlekking av sementmasse. Når sementen er herdet og rehabilitetsjobben utført, avsluttes arbeidet med å fjerne pluggene til stikkledningene.

- Slik kan en rehabilitert vannledning stå klar til bruk uten noen som helst form for graving, mener Olimb.

Flat strømpe

Den utvendige borrelåsen kommer til nytte når cempipeforingen festes til rørveggen med en tyntflytende og hurtigherdende sementblanding. Borrelåsen bygger bare 2,9 millimeter. I likhet med noen andre strømper trekkes denne nye foringen inn i det eksisterende røret som en flat strømpe. Deretter pumpes nødvendig mengde sement inn mellom rør og foring.

Til sist presses den nye foringen ut ved at det trekkes en plugg gjennom hele strekket. Denne prosessen sikrer en jevn dimensjon gjennom hele røret, i følge avdelingsleder Svein Rune Myhre. Nå ser firmaet spent frem til den første testkjøringen i Norge. På Kommunalteknikk 2005 lanseres produktet offisielt her i landet.

Cempipe blir levert i dimensjoner fra 75 mm og opp til 300 mm. Firmaet mener antall løpemeter er nesten ubegrenset. De tror også at dette er et bedre alternativ enn belegging av eksisterende rør med epoxy. Den nye metoden reduserer tverrsnittet minimalt. Kapasiteten på ledningen vil øke på grunn av glatt overflate som gir raskere gjennomstrømning. Problemet med groing skal også være under kontroll med dette produktet.

En av grunnene til at dette systemet kan gi rimeligere rehabilitering for kommunene, er at det kan spares inntil 25.000 kroner for hvert anboringspunkt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.