NATURVITENSKAP

Rør i rommet

13. jan. 2001 - 10:30

Romteleskopet viser at røret er en sammenhengende materietråd mellom galaksene. Den ene galaksen suger materie ut av den andre, men forskerne forstår ikke hvordan dette skjer og heller ikke hvor røret begynner i NGC 1410.

Ikke stjernedannelse

Astrofysisk institutt ved universitetet i Oslo skriver i en pressemelding at det mest overraskende er at gasstrømmen ikke forårsaker omfattende stjernedannelse i NGC 1409. Kanskje er gassen for het til at den kan kollapse til stjerner.

I forhold til lengden er røret tynt; bare 500 lysår tykt. Det frakter bare 0,02 solmasser i året. NGC 1409 har suget til seg omtrent en million ganger Solas masse gjennom røret, men dette ser ikke ut til å være nok til å starte omfattende stjerneføding i NGC 1409 slik som i andre kolliderende galakser.

Men stjerner er sugd langt ut fra NGC 1410 og har der startet kraftig stjernedannelse. NGC 1410 er en såkalt Seyfert-galakse og har blå armer – et tydelig tegn på kraftig stjernedannelse.

Mer fyrverkeri ventes: Galaksene er dømt til å fortsette å sprette inn i og gjennom hverandre inntil de smelter sammen om 200 millioner år. Galaksene går rundt hverandre i en million km/h og er 300 millioner lysår borte i stjernebildet Tyren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.