ENERGI

Røper tungmetallet på ledeevnen

2. okt. 2001 - 07:00

Metoden bygger på en elektrisk strømmåling i en prøve uten bruk av kvikksølv og den kan kontinuerlig overvåke sink, kadmium og bly. Metoden skal utvikles videre til å kunne registrere og måle andre metaller.

Metoden er utviklet av Oceanor, professor Knut Schrøder og stipendiat Øyvind Mikkelsen, begge ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU) Institutt for Kjemi og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND).

I følge en pressemelding fra Oceanor er metoden også billigere enn dagens, fordi det i dag må samles inn prøver som så sendes til laboratorier for analyse.

Den nye overvåkingsmetoden kan også benyttes til fjernovervåking. Bruksområdene er forurensningskontroll av elver, innsjøer og grunnvann, kontroll av utslipp fra industri og kommunale renseanlegg og fiskeoppdrett. Det er også mulighet for prosesskontroll i metallindustrien og i industri innen nærings- og nytelsesmiddel.

Det finnes ikke alternative, tilstrekkelig følsomme metoder for kontinuerlig overvåking i felt. Det var i forbindelse med utviklingen av et system for å overvåke grunnvannsressursene på Gardermoen, Soilwatch – der også Oslo Lufthavn, Luftfartsverket og Norges Forskningsråd var med – at det ble satt i gang utvikling av utstyr for kontinuerlig overvåking. Oceanor sitter på alle de kommersielle rettighetene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.