ROMFART

Romsuksess for ANITA

Stein Jarle Olsen
18. juli 2008 - 07:01

Instrumentet ANITA (Analysing Interferometer for Ambient Air) er utviklet av SINTEF og det tyske selskapet Kayser-Threde, og har vært utstasjonert på den internasjonale romstasjonen (ISS) siden september i fjor.

Ser gasser

ANITA ser gasser ved hjelp av infrarøde stråler, og kan skille mellom 32 ulike gasser, blant annet karbonmonoksid, karbondioksid, vann, metanol, etanol, formaldehyd. freon, halon, aceton og ammoniakk.

Det kom svært godt til nytte da det i april ved et uhell ble sluppet ut en gass fra et kjøleanlegg om bord.

- Den gassen var det ingen andre apparater enn ANITA som kunne påvise, sier Atle Honne, seniorforsker ved SINTEF og en av forskerne bak instrumentet, til Norsk Romsenters hjemmesider.

Flere lekkasjer har også funnet sted siden april, og ANITA har registrert dem flittig.

Les også: Fuglesang på ny romferd

NASA fornøyde

Honne har flere ganger vært i USA for å presentere dataene fra ANITA for NASA.

- NASA er svært fornøyde med resultatene. De har oppdaget hvor god nytte det er å ha dataene som kommer fra ANITA, sier han.

Foreløpig har instrumentet vært plassert i den amerikanske laboratoriemodulen Destiny. Til høsten skal hun flyttes til Kibo, det japanske laboratoriet.

Etter det er fremtiden uviss.

- Planen er at instrumentet skal være med ned til jorda med romfergen i høst, men det diskuteres om oppdraget skal forlenges med et år, sier Honne.

Les også: Tror Kina vinner det neste romkappløpet

Vil til Mars

Sjansene for at ANITA blir permanent utplassert på ISS, tror han imidlertid er store.

- Det er mer et spørsmål om vi får penger til det gjennom den europeiske romorganisasjonen ESA. Den tekniske siden skal vi klare, sier forskeren.

Håpet er at ANITA en gang i fremtiden skal få være med mennesker til Mars.

- Det er veldig hyggelig å se at resultatet av forskningen virker og kommer til nytte. Det er jo hovedgrunnen til å drive forskning, sier Honne.

Les også: Håpefull ferd til ISS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.