NATURVITENSKAP

Romstasjonen synlig fra Norge

Tore Stensvold
15. juni 2006 - 11:23

Fram til Sankthans er det mulig å se The International Space Senter (ISS) mens den passer over oss med en hastighet på 7,7 kilometer i sekundet.

Men du må ikke sove bort sommernatta, for det er først etter midnatt du har mulighet til å observere den mens den fyker over himmelen i sør.

Romstasjonen passerer Europa en gang hvert døgn, men er som regel vanskelig å få øye på fra Norge fordi den ligger svært lavt i horisonten.

Solrefleks

I løpet av neste uke er forholdene bra for observasjon fra Sør-Norge, skriver Norsk romsenter på sine hjemmesider. Til uka skinner sola rett på romstasjonen og reflekteres i de store solcellepanelene på stasjonen. Dermed blir den det mest lyssterke objektet på himmelen.

Maks 4 minutter

Skal du se den, må du være kjapp. I fra Oslo er den synlig i maksimum fire minutter. Fra Oslo kan du for eksempel 20. juni kunne se ISS fra sørvest mot sørøst i tidsrommet 01:17:25 til 01:21:16.

Er du i Kristiansand , skal du se opp mot vest-sørvest klokkka 02:51:45 og la blikket følge ISS mot sørøst til klokka 02:55:09.

Bor du på Hamar eller lengre nord, må du kontakte venner i sør og be dem beskrive synet.

Sjekk

Romstasjonen er i bane omtrent 400 kilometer oppe, og beveger seg med en fart på 7,7 kilometer i sekundet.

Du kan selv sjekke når det er mest sannsynlig å se romstasjonen fra der du bor ved å gå inn på Heavens Above.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.