ROMFART

Romstasjonen er nådd

Mona Strande
12. des. 2006 - 00:33

Discovery har nådd den internasjonale romstasjonen (ISS).

Over Asia

Det tok nøyaktig 20 timer og 25 minutter fra Discovery lettet fra Florida natt til søndag, til romfergen hadde gjennomført en problemfri dokking til romstasjonen i kveld.

Dokkingen ble trygt - og helt manuelt - gjennomført av Mark Polansky mens de var i bane over sør-øst Asia.

Trykkregulering

Få minutter etter dokkingen begynte arbeidet med å føre en tilslutningsring over sammenkoblingspunktene mellom romfarkostene. Deretter ble det nøye kontrollert at kontaktpunktene var helt tette, før trykket kunne stabiliseres.

Denne prosessen tar tid, men det er godt anvendt tid: Uten en sikkerhet om at trykket er helt stabilt, kan man ikke åpne lukene som skiller besteningen i romfergen fra romstasjonen.

Varm velkomst

Det tok en time og 42 minutter fra dokkingen var gjennomført til mannskapet i romfergen kunne "flyte" inn til velkomstkomiteen i romstasjonen.

På dette tidspunktet fløy de over det nord-vestlige hjørnet av Australia.

Her ble Fuglesang og de andre tatt imot med varme smil og mange klemmer fra beboerne på romstasjonen. Kanskje ikke så rart, for en gjeng som ikke akkurat er bortskjemt med besøk.

Viktig gjennomgang

Etter litt småsnakking og bildetaking av velkomsten, fikk de nyankomne romfarerene en sikkerhetsgjennomgang på romstasjonen. Denne gjennomgangen er særlig viktig for Fuglesang og de andre som aldri har vært ved ISS tidligere.

Deretter kunne vår svensk-norske astronaut få utforske sitt nye tilholdssted, og kanskje forsøke seg på et par kast med frisbeen han har med seg.

Allerede i morgen begynner det virkelige alvoret, med Fuglesangs første romvandring og mange timers hardt arbeid for å bidra til fullføringen av romstasjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.