NATURVITENSKAP

Romrobot med fingerspitzgefühl

Kontrakten som det engelske materialutviklingsselskapet Peratech nå har fått med NASA, setter fart i utviklingen av en helt ny elastomer materialfamilie; elastomerer er materialer som lar seg påvirke av ytre krefter, men som går tilbake til opprinnelig form når påkjenningen forsvinner.

Avtalen som Peratch har fått med NASA gjelder omfattende bruk av det nye, prisvinnende materialet i amerikanernes romvirksomhet.

Sjefens oppfinnelse

Sjefen for Peratech, doktor David Lussey, fant opp det nye stoffet for tre år siden og karakteriserer det slik:

- Dette er en plast som har lav vekt og er ekstremt formbar samtidig som den forandrer sin elektriske ledningsevne alt etter hvilke påkjenninger den utsettes for. Stoffet tas i rask takt i bruk i luft- og romfart foruten i militære og medisinske applikasjoner, forteller Lussey, som kan ha skutt gullfuglen.

Utviklingen skjedde ved Durham University og er enda et eksempekl på hvor vellykket den engelsk/amerikanske universitetsmodellen er.

FoU-resultatene - oppnådd i symbiose mellom doktorstudenter og næringsliv - settes raskt ut i livet ved hjelp av private og offentlige venturemidler og skaper straks selskap og produkter som gjør furore i teknikkens verden; Department of Trade and Industry har sannelig en fin merittliste å vise frem, hevder dr. Lussey.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.