OLJE OG GASS

Rømmer plattformene

BP Norge  Valhallfeltet .
BP Norge Valhallfeltet . Bilde: BP

– Vi kaller det ikke en evakuering, men en forflytting av personell til land for å være føre-var, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge.

Starter hjemsending

BP, som opererer Valhallfeltet, var tirsdag i ferd med å sende hjem rundt 150 av sine ansatte. De etterlater 30-40 personer i den stabile vanninjeksjonsplattformen.

– Det er meldt om et vær som overskrider de kritiske nivåene for vindstyrke og bølgehøyde. Derfor har vår beredskapsprosedyre trådt i kraft før situasjonen blir dramatisk, sier Geirmo.

Også ConocoPhillips iverksetter personalforflytning på og fra Ekofisk. Hvor mange av de 1400 ansatte på feltet som settes i land, og hvor mange for forflyttes til andre plattformer er fortsatt usikkert.

I første omgang vil ikke-essensielt personell bli sendt i land eller forflyttet til sikrere installasjoner på feltet, opplyser kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips Norge til NTB.

Se bildene fra: Orkan på Oseberg A

Innsynking

BP gjennomførte to lignende forflytninger forrige vintersesong. Problemet er innsynking for de 25 år gamle plattformene som gjør det risikabelt å oppholde seg der i ekstremvær.

Dette er en situasjon selskapet og de ansatte må leve med fram til den nye 14-milliarders produksjons- og boligplattformen settes i drift høsten 2010.

På Valhall produseres det til vanlig 70-80.000 fat oljeekvivalenter daglig, og stormen vil få økonomiske konsekvenser:

– Dette er brønner vi må kjæle med før vi får dem tilbake i full produksjon, så dette er ingen ønskesituasjon å være i, sier Geirmo.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.