NYETEKNOLOGIER

Romjeten er klar

Stein Jarle Olsen
8. des. 2009 - 15:49

Rundt 800 inviterte journalister, fremtidige astronauter og VIP-gjester hadde i går samlet seg i Mojave-ørkenen i California.

Enterprise

Der skulle Virgin-gründer Richard Branson og Scaled Composites-gründer Burt Butan vise frem det som tidligere bare ble kalt SpaceShipTwo for første gang. Nå har romfartøyet fått navnet VSS (Virgin Space Ship) Enterprise.

VSS Enterprise er verdens første kommersielle romfly, og bygges av The Space Company, et samarbeid mellom Virgin Group og Scaled Composites.

Planen er at selskapet Virgin Galactic skal fly kommersielle flygninger med en flåte på fem romfly fra 2011.

VMS Enterprise under fremvisningen i Mojaveørkenen. (FOTO: Ned RocknRoll)
VMS Enterprise under fremvisningen i Mojaveørkenen. (FOTO: Ned RocknRoll)

Kjapt

Flyet har en kapasitet på åtte personer – seks passasjerer og to piloter. Romflyet vil nå en hastighet på 4.200 kilometer i timen - 3,5 Mach (lydens hastighet) - med en enkelt hybridrakettmotor.

Morskipet White Knight Two (også kalt VMS Eve, etter Richard Bransons mor) vil fly opp til omtrent 15.200 meters høyde, hvor så VSS Enterprise skal fortsette på egen hånd.

Flyet skal kunne nå en høyde på rundt 110 kilometer.

Les mer: Snart klart for romturisme

Guvernørglans

Under seansen, som foregikk i relativt røffe værforhold, bidro også guvernørene Bill Richardson og Arnold Schwarzenegger.

Richard Bransons datter Holly sto for døpingen.

300 mennesker skal allerede ha kjøpt billett til romflygningen. De har forpliktet seg til å betale 200.000 dollar hver (cirka 1.200.000 kroner) for turen, som varer omtrent to timer.

Passasjerene vil få oppleve å være i vektløs tilstand i cirka seks minutter.

1000 i året

Romflyene skal ta av fra en spesialbygd, svært futuristisk utseende terminal i New Mexico med en rullebane på 3 kilometer.

– Det er utrolig å tenke på at bare 450 mennesker har noensinne vært i rommet, inkludert alle russere, kinesere og amerikanere til sammen. Vi skal klare å ta kanskje 1000 mennesker og gjøre dem til astronauter i løpet av 12 måneder etter at vi har startet, sier Richard Branson til BBC News.

Se diagram over teknikken hos Wikipedia.

Konsepttegning av terminalen som skal bygges i New Mexico. (ILLUSTRASJON: Vyonyx Ltd/Spaceport America)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.