NATURVITENSKAP

Romfart til Stortinget

Stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) fremmet forslaget på et debattmøte i regi av Norsk industriforum for romvirksomhet (Nifro). Allerede få dager etter hadde Ivar Kristiansen (H), som er sekretær for Stortingets næringskomité, avtalt et møte mellom finansminister Per Kristian Foss, administrerende direktør Rolf Skår i Norsk Romsenter og administrerende direktør Sverre Bisgaard som representant for Nifro.

- Jeg er også i dialog med næringsministeren. Regjeringen har åpnet døren. Det skal i hvert fall ikke stå på oss, sier Kristiansen.

Omorganiserer

Saken er blitt aktuell i forbindelse med at Næringsdepartmentet forbereder en omorganisering av stiftelsen Norsk Romsenter. Avdelingsdirektør Per Nilsen i Næringsdepartementet sier at ett alternativ er å gjøre Norsk Romsenter til et forvaltningsorgan. En annen mulighet kan være å dele romsenteret. Da kan departmentet overta ansvaret for norsk deltakelse i European Space Agency (ESA).

Stortinget har også bedt departementet evaluere norsk romvirksomhet.

En fin anledning

Marit Arnstad ser nå en mulighet til å legge frem både omorganiseringen av Norsk Romsenter, en evaluering og industriens muligheter i fremtiden som en egen sak for Stortinget. - I en budsjettproposisjon drukner romvirksomheten blant 150 andre saker og det er knapt tid til å drøfte enkeltposter. Dette er en fin anledning for industrien til å ta kontakt med departementet og regjeringen, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Nifro-direktør Bisgaard sier han har hatt inntrykk av at dette ikke kunne bli en sak for regjeringen. - Hvis det nå ser annerledes ut, skal vi følge opp, lover han. Nifro ønsker at Norge skal engasjere seg sterkere i forskningprosjektene til ESA. Europeisk romvirksomhet står overfor store investeringer og uviklingsprosjekter som norsk industri kan bli en del av - eller holde seg utenfor.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.