INDUSTRI

Røkkes jubelår

Kjell Inge Røkke fikk Staten med seg på laget i juni i fjor. Her signeres avtalen, med administrerende direktør i Aker-konsernet, Leif Arne Langøy, som tilskuer.
Kjell Inge Røkke fikk Staten med seg på laget i juni i fjor. Her signeres avtalen, med administrerende direktør i Aker-konsernet, Leif Arne Langøy, som tilskuer. Bilde: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Leif Hamnes
29. feb. 2008 - 13:13

Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte konsernet har per i dag hele 12,3 milliarder kroner i frie kontanter, går det fram av dagens kvartalsrapport.

Rapporten gjør opp status for 2007, et år der Aker-systemet på noen hektiske måneder gjorde seg i stand til å kunne velge og vrake på oppkjøpsfronten framover.

– Spesielt år

Interessante tilskudd til Aker-stammen kan nå fås billigere enn på lenge. Og skulle det bli dyrt, står konsernet godt rustet til det også.

– Fjerde kvartal 2007 avrunder et spesielt år for Aker. Gjennom året er store aksjonærverdier synliggjort, kapital er frigjort, og det er lagt et godt fundament for fortsatt industriutvikling og trygghet for framtidig avkastning, står det nøkternt i rapporten.

Omveltning

Aker-sjef Leif-Arne Langøy sa det enda litt tydeligere i fjor sommer, da trenden allerede var synlig:

– Vi har muskler til å kjøpe billig dersom markedet skulle gå nedover og gode vekstmuligheter dersom markedet skulle gå oppover, sa han.

Det gikk nedover. Og da passet det jo som hånd i hanske at Aker, ikke minst med hjelp fra næringsminister Dag Terje Andersen (Ap), hadde gjennomført en noe nær fullstendig omfordeling av selskapets verdier – akkurat på riktig tid.

Les også:

I slutten av 2006 lå nesten hele verdien av Aker i børsnoterte selskaper, og bare 2,6 prosent var kontanter – 900 millioner kroner, for å være eksakt. Et drøyt år senere er altså det tilsvarende tallet 12,3 milliarder.

Utbyttefest

Salget av Aker Yards i mars og nevnte avtale med næringsministeren om Aker Kværner i juni var klart mest utslagsgivende for at Aker ASA i dag er stinn av kontanter.

Pengene fra statens inntog i Kværner tikket inn på Aker-kontoen like før jul, og bidro til at kontantbeholdningen gjorde et hopp fra 5,7 milliarder i september til i situasjonen slik den er i dag.

Tross reduserte driftsinntekter ser dermed også helårsresultatet for Aker-konsernet pent ut: før skatt 12,7 milliarder kroner i 2007 – mot 4,2 milliarder kroner året før.

Aksjonærene belønnes med utbytte på til sammen 1,34 milliarder kroner, hvor 890 millioner går til hovedaksjonær Røkke selv.

Handletur?

Spekulasjonene har selvsagt allerede gått om hva Aker-systemet skal bruke all denne handlefriheten sin til. Like selvsagt holder Røkke og Aker-ledelsen kortene tett til brystet. Til E24 ga Røkke følgende kryptiske beskjed for en drøy måned siden:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi kom fra dype bølgedaler for noen år siden. Da la vi en plan og vi har agert ut ifra den. Men jeg vil ikke si at vi har timet inn mot et børsfall.

Til å begynne med får spekulantene nøye seg med å konstatere at riggselskapet Aker Drilling er tiltenkt fast plass på Aker-laget.

I dag kom nemlig også meldingen om at Aker-eide Aker Capital har kjøpt 526.000 aksjer i Aker Drilling. Dermed eier selskapet nå 90,55 prosent av aksjene, varsler tvangsinnløsning av resten og tar dermed hele selskapet av børs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.