OLJE OG GASS

Røkke taper 1,7 milliarder

DYRT: Forsinkelsene på Aker Spitsberg, søsterrigg til Aker Barents blir dyrt for Røkke.
DYRT: Forsinkelsene på Aker Spitsberg, søsterrigg til Aker Barents blir dyrt for Røkke. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
26. jan. 2010 - 07:08

Boreriggen Aker Spitsbergen er endelig klar til boring for Statoil på Haltenbanken. Opprinnelig skulle de avanserte borerigge av type Aker H6e vært klar første halvår 2008, men forlot kai først nå. Inntektstapet for Aker Drilling er stort.

Avkorter leieperiode

Statoil har valgt å avkorte leieperioden med halvannet år. Med en dagrate på 537 000 dollar gir det et inntektstap på mer enn 1,7 milliarder kroner med dagens dollarkurs for Røkke-kontrollerte Aker Drilling.

Riggen skal ut å gjennomføre en leteboring, før den igjen går til land for å forbedres, slik at det en enklere å operere ved ferdigstilling av undervannsbrønner. Dette arbeidet er ventet å ta mesteparten av annet kvartal i år.



Forsinket med to år

Bygging og ferdigstillelse av riggen har tatt lang tid, mye lenger enn forutsatt. I henhold til opprinnelig kontrakt skulle riggen vært levert og klar til operasjon i februar 2008. For ett år siden ble det meldt at riggen ville være klar til start sommeren 2009. Fasiten ble januar 2010, nær to år etter opprinnelig plan..



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gikk på i august

I august 2009 påbegynte riggen formelt kontrakten med Statoil. Det skjedde etter lange forhandlinger mellom Statoil og Aker Drilling om de praktiske og økonomiske konsekvensene av forsinkelsene, herunder dagbøter for sen levering, kostnader for tilleggsutstyr og dagrater.



Skuffet

– Forsinkelsene og de økte kostnadene er naturligvis en stor skuffelse, men nå er vi først og fremst lettet over å komme i gang også med Aker Spitsbergen. Endelig skal våre erfarne mannskaper få bevise hva de er gode for på havet, og hvor effektivt og sikkert vi i fellesskap kan få riggen til å operere, sier Geir Sjøberg, konsernsjef i Aker Drilling i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.