OLJE OG GASS

Røkke sluker oljeselskap

Anders J. Steensen
25. aug. 2009 - 08:04

De to norske oljeselskapene har inngått en integrasjonsavtale der de to selskapenes har felles ambisjon om å skape et større og mer slagkraftig oljeselskap.

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske er svært fornøyd med forslaget om fusjon.

Vekst

Det kombinerte selskapet kan vokse raskere, både gjennom organisk vekst og med en offensiv holdning til fortsatt omstrukturering i bransjen.

– Det vil gi oss et sterkere finansielt grunnlag for videre vekst, sier Erik Haugane til Teknisk Ukeblad.

– Med Aker som største eier øker selskapets mulighet til å nå målet om å bli et nytt stort olje- og gasselskap med flere utbyggingsprosjekter og betydelig produksjon i Norge.Industriell basis

Det norske får gjennom fusjonen en sterk industriell og langsiktig eier som støtter den strategien som er lagt for selskapet.

Aker har gjennom en årrekke målrettet arbeidet for å etablere et annerledes og slagkraftig oljeselskap konsentrert om norsk sokkel.

Et selskap som er lettbent nok til å kunne tenke annerledes, men samtidig stort nok til å ha nødvendig tyngde og troverdighet.

Det er en styrke at Aker nå konsentrerer sin virksomhet innen lete- og produksjon til Det norske.

Forankret

Det fusjonerte selskapet har sterk forankring i hele landet, med forretningskontor i Trondheim og kontorer i Stavanger, Oslo og Harstad.

Selskapet vil videreføre navnet Det norske oljeselskap ASA og Erik Haugane blir administrerende direktør.

Aker Explorations styreleder Kjell Inge Røkke vil bli foreslått som styreleder i det nye Det norske.

Det avtalte bytteforholdet gir Det norskes aksjonærer 82 prosent av det sammenslåtte selskapet og Aker Explorations aksjonærer 18 prosent.

Aker vil være selskapets største aksjonær med om lag 30 prosent av aksjene, basert på Akers eierandel i de to selskapene per i dag.Styrket leteselskap

I fusjonen mellom Det norske og Aker Exploration forenes to letemiljøer som hver for seg i løpet av få år har bygget opp en betydelig lisensportefølje på norsk sokkel.

Det norske er allerede nest største operatør på norsk sokkel. Etter fusjonen vil selskapet være operatør for 32 lisenser og ha 70 lisenser i porteføljen.Akersjef fornøyd

Administrerende direktør Bård Johansen i Aker Exploration ser fusjonen som et stort steg fremover:

– Dette gir større muligheter til å velge de beste prospektene, og til å optimalisere porteføljen. I tillegg vil Aker Explorations aksjonærer gjennom fusjonen få eierskap i en mer likvid aksje.

Det fusjonerte selskapet har langsiktige avtaler med to flyterigger, ”Songa Delta” og ”Aker Barents”.Fortsatt muligheter

En viktig oppgave for det fusjonerte selskapet blir å øke produksjonen på en kostnadseffektiv, robust og miljømessig forsvarlig måte.

Den betydelige lisensporteføljen gir et godt utgangspunkt for intern prioritering av letebrønner og feltutbyggingsprosjekter, videre forretningsutvikling og samarbeid med eksisterende og nye aktører på norsk sokkel.

– Det er fortsatt store muligheter på norsk sokkel. Det er store mengder olje og gass som ennå ikke er oppdaget, og som har stor verdi for samfunnet og Det norske, sier Erik Haugane:Endelig beslutning i oktober

Styrene i Det norske oljeselskap ASA og Aker Exploration ASA undertegnet i går kveld (24.09.08) integrasjonsavtalen mellom de to selskapene.

En plan for fusjonen vil bli sendt over til aksjonærene i løpet av september, mens selskapene tar sikte på å behandle forslaget på generalforsamlingene i oktober.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.