INDUSTRI

Røkke-raketter i dollarnød

Sea Launch er i pengetrøbbel og har bedt om kreditorbeskyttelse, melder Aker.
Sea Launch er i pengetrøbbel og har bedt om kreditorbeskyttelse, melder Aker. Bilde: Sea Launch
23. juni 2009 - 13:46

Sea Launch, som Akers heleide datterselskap Aker Maritime Finance AS eier 20 prosent av, er på nytt i alvorlig trøbbel.

Chapter 11

– De amerikanske selskapene Sea Launch Company LLC og Sea Launch Limited Partnerships med datterselskaper (Sea Launch) har frivillig søkt kreditorbeskyttelse (Chapter 11) under amerikansk konkurslovgivning, melder Aker ASA i en børsmelding tirsdag.

Chapter 11-status gir selskapet en mulighet til å fortsette ordinær drift samtidig som virksomheten reorganiseres.

Eksploderte på dekk

Aker ASA overtok eierskapet i Sea Launch etter Kværner. Det var Kværner som på begynnelsen av 90-tallet bygget om en eldre russisk oljeplattform for å bruke den til utskytingsrampe for satellitter.

Det var en mørk januardag for selskapet i 2007, da en russiskbygd Zenit-3SL-rakett med en NSS-8 satellitt eksploderte før den rakk å løfte seg av dekk på plattformen.

Les også: Sea Launch-rakett eksploderte

I 2004 ble en satellitt plassert i feil bane rundt jorda: Sea Launch-flause

Siden da har imidlertid Sea Launch hatt åtte vellykkede oppskytninger. Senest den 20. april, da selskapet hadde sin 30. sjøbaserte oppskytning med Telespazios SICRAL 1B-satellitt.

Milliongarantier

Aker Maritime Finance AS har sammen med andre eiere utstedt garantier overfor eksterne långivere til Sea Launch. Akers andel av disse garantiene beløper seg til 122 millioner dollar, eller om lag 830 millioner kroner.

– Aker er i fortløpende dialog med Sea Launch' øvrige eiere og styre med sikte på å ivareta både Sea Launch' og Akers interesser på best mulig måte, skriver selskapet.

Ved siden av Aker eies Sea Launch av Boeing (40%), russiske RSC Energia (25%) og SDO Yuzhnoye / PO Yuzhmash (15%) fra Ukraina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.