SAMFUNN

Rødt lys hos Cern

12. des. 2000 - 10:30

Partikkelakseleratoren LEP (Large electron positron collider) ved Cern i Sveits har vært et unikt forskningsverktøy i 11 år. Nå har ledelsen bestemt at den skal stenges ned i løpet av året.

– Mange har ønsket å vurdere mulighetene for å gjøre flere eksperimenter. Norge er ett av landene i Cerns rådskomité som ville det, men det var ikke konsensus om det, opplyser professor Eivind Osnes ved Universitetet i Oslo. Han er Norges vitenskapelige representant i komiteen.

Berømt partikkel

Ønsket om å fortsette skyldes at forskere tror de kan bekrefte eksperimenter hvor den såkalte Higgs partikkel er funnet. Det er i så fall en stor oppdagelse i partikkelfysikk.

– Higgs partikkel kan forklare hvorfor elementærpartiklene har masse. Hittil har forskerne resultater som tyder på en Higgs partikkel med masse 115 GeV. De trenger imidlertid bedre statistikk, men da måtte LEP ha fortsatt ett år til, forteller Osnes. Hensynet til det allerede vedtatte forskningsprogrammet ved Cern satte en stopper for forskernes ønsker. LEP skal fjernes for å gi plass til en ny akselerator, Large Hadron Collider. Etter planen skal den stå ferdig i 2005.

Eksperimenttørke

– Frykt for forsinkelser og ekstra kostnader er grunnen til at rådskomiteen gikk imot flere eksperimenter ved LEP, sier Osnes. Ut fra vitenskapelige hensyn mente Norge og flere andre medlemsland at Cerns ledelse burde utredet hva det ville koste å forlenge LEPs levetid. Deretter kunne Cerns råd tatt stilling til saken.

Når rådskomiteen konkluderte negativt, betyr det slutten for LEP. Dermed må partikkelfysikere klare seg flere år uten store eksperimenter ved Cern.

– LHC vil ikke gi tilstrekkelig stor intensitet med en gang. Det vil ta et par år før det blir mulig å oppdage Higgs partikkel – det vil si år 2007 eller 2008, poengterer Osnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.