SAMFERDSEL

Rødt lys for sykehjemmet

1. juni 2001 - 02:56

Utsettelsen av den nye strekningen på Vestfoldbanen gir politikere og administrasjon i Sande kommune grå hår i hodet. Husbanken krever at kommunens sykehjems- og eldreboligprosjekt må være igangsatt før utgangen av 2001 for at de skal få et offentlig tilskudd på 46 millioner kroner. Problemet er at den aktuelle tomten ligger midt i dagens jernbanetrasé.

De første planene til Jernbaneverket tilsa ny stasjon i Sande fra 4. oktober 1998. Drøye 20 husstander måtte flytte fordi det for fem år siden hastet med å få lagt den nye traseen for nytt dobbeltspor gjennom sentrum av kommunen. En hel boliggate måtte rives. I dag er mange bitre fordi det likevel ikke hastet.

Stadige utsettelser

For fire år siden startet Sande kommune planleggingen av nytt sykehjem med 55 rom for beboere og 12 omsorgsleiligheter. Prosjektet er beregnet å koste ca. 100 millioner kroner. Ordfører Karl Einar Haslestad (Ap), formann i byggekomiteen, er bekymret over at Jernbaneverket til stadighet utsetter å frigjøre det gamle jernbanesporet.

– Vi var klar over usikkerheten om når vi kunne få tilgang på denne tomten. Jernbaneverket beroliget oss med klare løfter om åpning av det nye dobbeltsporet i juni/juli 2000. Ved påsketider i fjor kom de første muntlige meldingene om en liten forsinkelse på grunn av feil med signalanlegget. Åpning skulle skje på høstparten, forteller ordføreren. Etter det har vi stadig fått nye utsettelser. De siste ryktene sier at det ikke blir åpning før i oktober i år. Men den offisielle datoen er 5. juli.

Vil ha erstatning

Knut Skjeldrum, leder av Sande Høyre og partiets gruppeleder i kommunestyret, tror ikke på åpningen av det nye dobbelsporet før han får se det. – Jernbaneverket holder folk for narr. Vi føler oss som en voldtatt jomfru! sier Skjeldrum.

Han er glad for tomtevalget for det nye sykehjemmet, men frykter at det statlige tilskuddet på 46 millioner kroner går tapt fordi tomten ikke er tilgjengelig ennå.

Haslestad og Skjeldrum ser ingen juridisk innfallsvinkel for en erstatningssak. Derimot antyder de at kommunen kan få en slags erstatning av Jernbaneverket ved at de avstår grunn til kommunen. Flere større prosjekter rundt nåværende jernbanestasjon i Sande sentrum er utsatt flere ganger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.