FORSVAR

Rødt gjør helomvending – sier ja til å sende våpen til Ukraina

Våpenthrilleren i Rødt er avgjort. Et klart flertall går inn for å snu og si ja til å støtte Ukraina med våpen.

Partiledelsen i Rødt lyktes med å få landsmøtet til å snu og gå inn for å sende våpen til Ukraina. Fra venstre nestleder Marie Sneve Martinussen, partileder Bjørnar Moxnes og avtroppende partisekretær Benedikte Pryneid Hansen.
Partiledelsen i Rødt lyktes med å få landsmøtet til å snu og gå inn for å sende våpen til Ukraina. Fra venstre nestleder Marie Sneve Martinussen, partileder Bjørnar Moxnes og avtroppende partisekretær Benedikte Pryneid Hansen. Foto: NTB
23. apr. 2023 - 14:41

Saken har fram til nå delt partiet nesten på midten. I løpet av en over tre timer lang debatt lørdag var omtrent like mange forkjempere som motstanderen oppe på talerstolen.

Men søndag vedtok et klart flertall på partiets landsmøte i Stavanger å gjøre helomvending og si ja til å sende våpen til Ukraina.

107 stemte ja til å sende våpen, mens 74 stemte nei.

– Riktig med våpenstøtte

Til nå har Rødt vært eneste parti på Stortinget som har sagt nei til våpen til Ukraina.

Men denne vinteren og våren har både partiledelsen og nesten hele stortingsgruppen gått ut med støtte til å sende våpen til Ukraina. Nå har de fått med seg flertallet i partiet.

– Uten våpenstøtte hadde Ukraina blitt overkjørt og underlagt et sjåvinistisk, høyrenasjonalistisk russisk regime med erklærte imperialistiske ambisjoner. Derfor er det riktig med våpenstøtte til Ukraina i kampen for selvstendighet og fred, når ukrainerne har bedt om det, heter det i uttalelsen som er vedtatt.

Det presiseres at man ikke vil sende kampfly eller soldater, og at Stortinget skal konsulteres om alle militære bidrag.

– Velkommen etter

Russiske raketter på vei mot mål i Ukraina. CIA-sjef Bill Burns sier Ukraina kan tape krigen i løpet av året uten påfyll av utenlandsk hjelp.
En ukrainsk tanks beskyter russiske stillinger i en krig der ukrainerne sårt trenger våpenhjelp for å holde ut mot den russiske offensiven.
Les også

CIA-sjef advarer: – Kan tape krigen mot Russland i løpet av året

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson på Stortinget Åsmund Aukrust mener Rødts vedtak kommer på overtid.

– Jeg vil si velkommen etter til Rødt. For resten av Stortinget tok det fire dager inn i krigen å bestemme oss for å sende våpen, for Rødt tok det 14 måneder, sier han.

– Jeg tror alle ukrainere er glad for at resten av verden ikke har brukt like lang tid på interne seminarer. Hadde ikke vesten forsynt Ukraina med våpen, hadde Ukraina tapt sin egen frihet for lenge siden, sier Aukrust.

Moxnes advarte

Saken om våpenstøtte har vært krevende for partiet. Nesten 100 personer tegnet seg til å holde innlegg om saken da den ble diskutert på landsmøtet lørdag kveld.

Temperaturen var til tider høy, og underveis i debatten ba ordstyrerne folk om ikke å være så sinte fordi det var barn i salen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som selv har snudd fra nei til ja, advarte fra talerstolen mot å si nei til forslaget fra sentralstyret om å gå inn for en betinget våpenstøtte.

– Hvis Rødt tviholder på et nei, vil vi bli feid av banen. Vi vil ikke få mulighet til å presse regjeringen til å ta fredsinitiativ, sa han.

Bildet er fra Arendalsuka i fjor.
Les også

Vil gi 1200 milliarder til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.