OLJE OG GASS

Rødgrønne gir flest oljetillatelser

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har delt ut flere tillatelser til oljeleting enn noen annen statsråd har før ham.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har delt ut flere tillatelser til oljeleting enn noen annen statsråd har før ham. Bilde: CAMILLA AADLAND

En gjennomgang Norges Naturvernforbund har gjort, viser at Jens Stoltenbergs mannskap har delt ut 157 letetillatelser, skriver Dagsavisen.

Klart i teten

Gro Harlem Brundtland og hennes tredje regjering delte ut 120 tillatelser, mens Bondevik II-regjeringen, som gikk av fordi den nektet å svekke forurensningsloven, ga 116 tillatelser.

Einar Gerhardsens fjerde regjering delte ut 78, blant annet historiens aller første tildeling.

– Tallene viser at Kirken peker på noe helt akutt og helt nødvendig når den krever full stans i all oljeleting de neste fem årene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til avisen.

Uenig

Haltbrekken peker på at den rødgrønne regjeringens letetillatelser åpner for hvor store klimagassutslippene fra Norge skal være om 40 til 50 år.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) kaller imidlertid tallene fra Naturvernforbundet misvisende:

– Det er umulig å sammenligne. Vi finner stadig mindre olje og gass, og de funnene vi gjør er mindre. Det er forskjell på Ekofisk og en tom brønn.