RØDT: Londons trafikklys skal erstattes med LED-pærer, ifølge ordføreren i London. Han vil spare klimaet og samtidig spare penger. (Bilde: Wikimedia Commons)

«Rød mann» blir grønn

  • Kraft

London by vil at både «rød mann» og «grønn mann» i byens 3500 trafikklys skal bli miljøvennlige.

Ordfører Boris Johnson annonserte mandag at han vil installere LED-pærer i alle trafikklysene i byen, for å spare energi.

De 10 000 LED-lampene vil bruke 60 prosent mindre energi sammenlignet med dagens lyspærer.

Rødt trafikklys_ stopp
Sparer penger og strømTRAFIKKLYS: Rødt skal bli "grønt" i London. Det koster 24 millioner kroner å skifte ut alle lyspærene med LED-lamper. Men det vil spare Transport for London for strømutgifter. Mona Sprenger

Sparer penger og strøm

Prosjektet skal koste 2,4 millioner pund (omtrent 24 millioner kroner), og vil kutte Londons CO2-utslipp med 600 tonn i året. Samtidig sparer trafikkselskapet Transport for London 200 000 pund (2 millioner kroner) på strømregningen.

– Jeg har sett framtiden, og den inneholder disse tipp-topp, energieffektive trafikklysene, sier Johnson ifølge nettstedet Business Green. – Å installere disse økolyspærene vil halvere utslippene av drivhusgasser fra Londons mengder av trafikklys, og spare oss for utgifter.

Han kommer også til å sette fart på installeringen av LED-pærer i andre installasjoner, og sier at de allerede er i bruk på billettautomater og busstopp. Dette kan spille en viktig rolle i å kutte utslippene av drivhusgasser, mener London-ordføreren.

Varer ti ganger lengre

Transport for London starter nå en anbudsprosess for de nye trafikklysene.

Ifølge Transport for London (TfL) varer LED-pærene ti ganger lengre enn standard lyspærer. Dette kan redusere vedlikeholdskostnadene. TfL ser også på teknologi som kan gi mer effektiv opplysning av T-banestasjonene og tunnelene i undergrunnen.

LED-salget øker

LED-pærer har også den fordelen at de ikke inneholder kvikksølv, slik som kompakte fluorescerende lamper (CFL), til vanlig kalt «sparepærer». Dette gjør det enklere å kvitte seg med dem etter bruk.

Ifølge Business Green går det oppover for en av de ledende globale LED-fabrikantene, amerikanske Cree. I forrige uke hoppet aksjekursen i været fordi salget har vært bedre enn ventet og økt med 15 prosent det siste året. Selskapet har solgt lamper for 567 millioner dollar, eller rundt 3,4 milliarder kroner.