KRAFT

«Rød mann» blir grønn

RØDT: Londons trafikklys skal erstattes med LED-pærer, ifølge ordføreren i London. Han vil spare klimaet og samtidig spare penger.
RØDT: Londons trafikklys skal erstattes med LED-pærer, ifølge ordføreren i London. Han vil spare klimaet og samtidig spare penger. Bilde: Wikimedia Commons
Kjetil Malkenes Hovland
19. aug. 2009 - 10:06

London by vil at både «rød mann» og «grønn mann» i byens 3500 trafikklys skal bli miljøvennlige.

Ordfører Boris Johnson annonserte mandag at han vil installere LED-pærer i alle trafikklysene i byen, for å spare energi.

De 10 000 LED-lampene vil bruke 60 prosent mindre energi sammenlignet med dagens lyspærer.

Sparer penger og strømTRAFIKKLYS: Rødt skal bli "grønt" i London. Det koster 24 millioner kroner å skifte ut alle lyspærene med LED-lamper. Men det vil spare Transport for London for strømutgifter.
Sparer penger og strømTRAFIKKLYS: Rødt skal bli "grønt" i London. Det koster 24 millioner kroner å skifte ut alle lyspærene med LED-lamper. Men det vil spare Transport for London for strømutgifter.

Sparer penger og strøm

Prosjektet skal koste 2,4 millioner pund (omtrent 24 millioner kroner), og vil kutte Londons CO2-utslipp med 600 tonn i året. Samtidig sparer trafikkselskapet Transport for London 200 000 pund (2 millioner kroner) på strømregningen.

– Jeg har sett framtiden, og den inneholder disse tipp-topp, energieffektive trafikklysene, sier Johnson ifølge nettstedet Business Green. – Å installere disse økolyspærene vil halvere utslippene av drivhusgasser fra Londons mengder av trafikklys, og spare oss for utgifter.

Han kommer også til å sette fart på installeringen av LED-pærer i andre installasjoner, og sier at de allerede er i bruk på billettautomater og busstopp. Dette kan spille en viktig rolle i å kutte utslippene av drivhusgasser, mener London-ordføreren.

Varer ti ganger lengre

Transport for London starter nå en anbudsprosess for de nye trafikklysene.

Ifølge Transport for London (TfL) varer LED-pærene ti ganger lengre enn standard lyspærer. Dette kan redusere vedlikeholdskostnadene. TfL ser også på teknologi som kan gi mer effektiv opplysning av T-banestasjonene og tunnelene i undergrunnen.

LED-salget øker

LED-pærer har også den fordelen at de ikke inneholder kvikksølv, slik som kompakte fluorescerende lamper (CFL), til vanlig kalt «sparepærer». Dette gjør det enklere å kvitte seg med dem etter bruk.

Ifølge Business Green går det oppover for en av de ledende globale LED-fabrikantene, amerikanske Cree. I forrige uke hoppet aksjekursen i været fordi salget har vært bedre enn ventet og økt med 15 prosent det siste året. Selskapet har solgt lamper for 567 millioner dollar, eller rundt 3,4 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.