T2

Robotvenn for barna

Robotkatter og -hunder for barn ble lansert med brask og bram for noen år siden - med stor suksess. Nå lanseres en robosapiens - som en oppofrende venn for barn. Det er å ta veldig hardt i.

Vi lot tre 10-åringer teste leketøyet. De kastet seg med stor entusiasme over roboten for å finne ut hva den egentlig kan gjøre. Det første vi fant ut, var at bruksanvisninger ikke er noe for 10-åringer. De fleste strekker seg høyst nødvendig til å lese lærebøker som er nødvendig for å henge med på skolen. Hvis bruksanvisninger skal fungere, må den være veldig enkel og lettlest for at barn skal skjønne og ha nytte av den.

Ellers gikk nyhetens interesse fort over for vårt testpanel: Det var gøy å få den til å gå frem og tilbake ved hjelp av fjernkontrollen, og det var veldig gøy å vise frem leketøyet til alle andre.

Guttene var også litt skuffet over at det var så vanskelig å plukke opp ting med roboten, men syntes samtidig hip-hop dansingen til roboten var tøff.

Etter mange år med robotlignende figurer på allverdens tv- og dataspill, var konklusjonen helt klar: Guttene ble skuffet over hvor lite roboten egentlig kunne gjøre. De hadde i det minste forventet at den kunne snakkes til og at den responderte direkte på muntlige kommandoer.

Rom-teknologi

Avansert NASA-teknologi ligger i bunn i utviklingen av det nye leketøyet. Roboten er designet med enkle kontrollkretser i stedet for komplekse datachips og rekker med transistorer. Den 37 cm høye robosapiens er kreert med tanke på menneskelige bevegelser og behov.

Hva kan den egentlig gjøre?

Roboten kan programmeres til å utføre 67 oppgaver eller kombinasjoner. Den kan blant annet gå forover og bakover i to hastigheter, danse, utføre karate, plukke opp ting (dersom de ligger i riktig vinkel) og kaste. Roboten oppdager hindringer i veien ved hjelp av et reflekssystem. Snorke kan den også: og om den ikke gis kommandoer, faller den i søvn.

I tillegg kan roboten både prompe, rape og plystre etter jentene!

Tidligere NASA-forsker Mark W. Tilden er robotens far og han har brukt hele seks år på å utvikle leketøyet. Produsent er leketøysfabrikanten Wow Wee Toys.

Roboten kan kjøpes i alle landets leketøysbutikker, men er ikke akkurat billig: Veiledende utsalgspris ligger på 1300,- kroner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.