PRODUKSJON

Robotpakker storsekker

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
24. sep. 2004 - 16:04

Fabrikken ligger inne i Balsfjorden og det automatiserte pakkesystemet ble satt i drift tidligere i sommer.

- Etter en innkjøringsperiode med noen justeringer, fungerer anlegget nå veldig bra, sier fabrikksjef Bjørn Gjerum.

Cronus Engineering AS fikk oppdraget med å bygge om anlegget fra manuell til automatisk pakking. Cronus-gruppen har stått for alt ingeniørarbeid, konstruksjon, programmering og montasje. - Vi har brukt standardiserte industrikomponenter i en integrert systemløsning, sier salgssjef Hans Vedde hos Cronus.

Sekk på rull

Roboten tar tak i en sekk fra et stativ med en rull av sekker. Rullen senkes etter hvert som sekkene dras av slik at roboten kan gripe tak i en ny sekk på samme sted. Ved hjelp av vakuum tar roboten tak i sekken og trer den opp på påfyllingsstussen, eller "stryte", som den kalles på fagspråket.

Sekken blåses opp, rettes og fylles. Når 500 kg fôr er fylt i sekken, blir den sveiset sammen og en spesiell sekkestrekker, som er en pneumatisk styrt krok, tar tak i sekken og strekker den opp før den går videre til merking og uttransport.

Anlegget på Bergneset har en kapasitet på pakking av 90 sekker som representerer 45 tonn i timen. Systemløsningen Cronus har tatt frem, har kapasiteter til opp i mot det doble samt en fordelaktig konstruksjon og kost som gjør at løsningen er aktuell for vesentlig mindre volumer.

Plassen var begrenset på grunn av bygningsmessige forhold. Derfor ble det tatt mål ved hjelp av laser og laget en 3D-modell der komponentene skulle monteres. Ved hjelp av DAK-systemet Inventor ble det kjørt simuleringer for forskjellige deloppgaver, samt verifisere robotens arbeidsområde og at delene fungerte sammen.

Maskinkonstruksjoner og 3D-modelleringen ble utført av Cronus Anker Engineering AS. Anlegget har mulighet til å pakke både storsekk og småsekk, og alt er styrt i samme styresystem, SattLine.

Økonomi

Cronus brukte også Inventor i konstruksjonsarbeidet av maskinutstyret, som ble produsert av Advanced Machine Company på Vestfossen. - Vi synes at det har vært et meget spennende prosjekt, og vi har laget et system som er økonomisk fordelaktig for kunden fordi robotsystemet erstatter to mann.

Selve kontrollsystemet er basert på SattLine, mens Profibus brukes til kommunikasjon mellom robot og styresystem. Videre kommuniserer SattLine med nye veieforstreker og hele veiesyklusen er tatt inn i SattLine. Anlegget er også klargjort for senere overføring av data til overordnet datasystem for å forbedre produksjonsrapporteringen.

Sporing er også et stikkord som blir stadig mer aktuelt for næringsmiddelproduksjon. Ewos har allerede installert et slikt system i sin fabrikk på Halsa i Nordland. Det er også levert av Cronus. Fabrikksjef Bjørn Gjerum tror at det systemet også snart vil komme på plass på Bergneset samt i fabrikkanlegget i Florø.

- Jeg synes det er litt forunderlig at norsk industri ikke anvender industriroboter i større grad for å kunne bli mer konkurransedyktig, hevder Vedde. Etter mange år i automasjonsbransjen er det bl. a innom næringsmiddelindustrien store potensialer i prosjekter på logistikksiden.

Prosjektet til Bergneset vil sannsynligvis bli tilbakebetalt på et par år. I prosjektet lå alt ingeniørarbeid og konstruksjon av mekaniske komponenter samt prosjektledelse. Det ble laget nytt veieanlegg og foretatt integrasjon til styresystemet med utøkning av SattLine med nye kontrollere og inn- og utgangssystemer (I/O) samt montasje og idriftsettelse.

Også andre kunder og bransjer som bruker storsekk, er interessert i løsningen. - Vi har derfor et berettiget håp om å gjøre flere slike totalprosjekter. I Cronus-gruppen har vi kompetanse på komplette systemløsninger inklusive merking og etikettering, sier Hans Vedde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.