NATURVITENSKAP

Roboter vinner VM?

HAR IQ: Miranda er intelligent og selvstyrt og svarer på spørsmål i London Aquarium. Hun er den første i en serie nesten levende maskiner som er bygget ved robotsenteret til University of Essex i England.
HAR IQ: Miranda er intelligent og selvstyrt og svarer på spørsmål i London Aquarium. Hun er den første i en serie nesten levende maskiner som er bygget ved robotsenteret til University of Essex i England. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
8. sep. 2005 - 11:33

Professor Huosheng Hu ved University of Essex og hans mannskap har nemlig utviklet en halv-humanoid allerede.

Den arbeider ved London Aquarium og hjelper folk til rette. Store fremskritt på områder som kunstig intelligens, robotmekanikk og miniatyriserte datamaskiner har gjort Miranda nærmest levende.

Miranda

Professor Hu leder Human Centred Robotics i universitetets Department of Computer Science. Essex University har en av de største FoU-grupper av dette slag i hele UK.

Miranda er interaktivt bygget slik at hun foruten å snakke enkel engelsk, har en aktiv trykkskjerm på brystet der du får vite alt om akvariet, og kan stille spørsmål om fisk osv.

Nekter ikke farlige jobber

- Robotteknikken er nå kommet så lagt at det faktisk er aktuelt å bruke dem til hverdags i ulike former for utforskning, i farlige jobber, i skoler, på kontoret og i hjemmet, sier prof. Hu.

Han mener at det meste av det som nå gjenstår er å lære publikum mer om hva morgendagens roboter virkelig vil være i stand til å gjøre.For moro skyld - til dels – har gruppen laget et antall RoboCups, robothunder som programmeres til å gjøre det meste av det hunder gjør.

De bjeffer ikke og gjør ikke fra seg i blomsterbedene, men ellers oppfører de seg nesten som godt dresserte hunder.

Poenget er å jobbe seg frem til helt humanoide roboter med fullt utviklet AI. Så Aasimovs bok Jeg, Robot er kanskje ikke så langt unna virkeligheten? Og landslagssjef Åge Hareide har fått enda mer å tenke på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.