Roboter som gir mindre stress

Roboter som får et bevegelsesmønster likt det mennesker har fører til mindre stress hos operatørene

Roboten Rosetta som har et bevegelsesmønster som er svært likt det mennesker har. Resultatet er at operatørene merker mindre stress når de arbeider ved siden av en slik.
Roboten Rosetta som har et bevegelsesmønster som er svært likt det mennesker har. Resultatet er at operatørene merker mindre stress når de arbeider ved siden av en slik. Bilde: ABB
4. nov. 2016 - 07:00

– Robotindustrien er moden, den er fortsatt orientert mot bilindustrien og konkurransen mellom leveran­dørene går hovedsakelig på pris.

Slik startet Mikael Hedelind, seniorforsker fra ABBs Corporate Research, sitt innlegg på Forum for automatisk produksjon. Men det er i ferd med å endres. Det er nå en klar trend mot mer avansert programvare og mot collaborative robots, eller samarbeidene roboter.

Naturlige bevegelser

– Vi har et prosjekt der vi har scannet menneskers naturlige armbeveg­elser. Basert på resultatene har vi utviklet algoritmer som gir robotene et bevegesesmønster som likner på vårt eget. Undersøkelser viser at stressnivået til de som arbeider ved siden av slike roboter går ned fordi beveg­elsene oppfattes som naturlige.

Dokumentasjon gjenstår

Hedelin fortalte at det er gjort mye arbeid innen dette feltet i akademia og av forskere.

– Det som gjenstår før vi kan industrialisere denne typen roboter er verifisering og dokumentasjon. 

Men forskerne, de er allerede i gang med neste trinn på stigen.

– Neste steg er intelligens. Intelligente roboter kommer, sa Hedelind.

Les også: Roboter truer ikke arbeidsplasser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.